ŘSD chystá novou silnici do Brandýsa. Uleví obcím od Pražského okruhu

Trasa přeložky silnice II/610 u Pražského okruhu. Foto: ŘSDTrasa přeložky silnice II/610 u Pražského okruhu. Foto: ŘSD

Ke stavbě dojde jen v případě povolení pro část Pražského okruhu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se chystá netradičně i ke stavbě silnice II. třídy. O komunikaci této kategorie půjde hlavně administrativně, technické parametry bude mít jako silnice I. třídy.

Půjde o 5,4 kilometru dlouhou přeložku stávající krajské silnice II/610 mezi Podolankou a Brandýsem nad Labem. Bude dvoupruhová o šířce 9,5 metru. Záměr poprvé ŘSD odeslalo do takzvaného zjišťovacího řízení.

Jde o reakci na budoucí část stavby Pražského okruhu Březiněves – Satalice, kdy lze v oblasti očekávat nárůst dopravy. „Nutnost přeložky vyvstala z mnohde neútěšného stavu řešeného úseku stávající komunikace II/610, která je od městské části Praha-Vinoř vedena jako ulice Pražská přes obce Podolanka a Dřevčice mezi přiléhající zástavbou většinou rodinných domů,“ uvádí ŘSD v dokumentaci.

Stávající silnice II/610 se má podle plánů napojit na Pražský okruh v prostoru budoucí křižovatky Vinoř. „Jsou predikovány významné nárůsty dopravy, které nadále zhoršují již v současnosti nevyhovující situaci. Proto je připravována přeložka silnice II/610 s trasováním mimo zástavbu obcí,“ píše ŘSD v materiálu. Nová silnice by se napojila na Pražský okruh na křižovatce Přezletice.

Trasa přeložky II/610 Přezletice - Brandýs nad Labem. Foto: ŘSDNavrhovaná trasa Pražského okruhu Březiněves - Satalice. Foto: ŘSD

ŘSD současně v dokumentu uvádí, že silnici začne stavět, jen pokud se začne stavět i část Pražského okruhu. U té nyní probíhá proces EIA.

100 let čekání na okruh na severu Prahy. Radnice chtějí tunely a zapojení železnice do výstavby

Ke stavbě má dojít na základě požadavku obcí i centrální komise ministerstva dopravy. Silnice povede mimo zastavěné území, v Brandýse nad Labem se napojí na budoucí část obchvatu.

Dokumentace neuvádí, kdy by mělo přesně dojít k zahájení stavby, je z ní ale patrné, že by měla probíhat současně se stavbou Pražského okruhu.

Tagy D0 520 Březiněves - Satalice II/610 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
100 komentářů