Sezona na Brněnské přehradě byla kratší, prázdninový zájem o lodě byl ale nebývalý

První plavba lodi Morava po 9 letech a rekonstrukci. Foto: Jakub HruškaPrvní plavba lodi Morava po 9 letech a rekonstrukci. Foto: Jakub Hruška

V červenci i srpnu převezly lodě brněnského dopravního podniku téměř 90 tisíc lidí

Na Brněnské přehradě v neděli skončila plavební sezona s číslem 74. Přestože byla kvůli koronavirové nákaze o šest týdnů kratší než loni, počet pasažérů na linkových lodích meziročně fakticky stagnoval. Lodě brněnského dopravního podniku (DPMB) převezly 243 tisíc cestujících, což je jen o dva tisíce méně než před rokem.

„Naši příznivci a turisté se nenechali odradit. Děkujeme a doufáme, že příští rok začneme veseleji. I proto, že nás čeká 75. sezóna a chceme ji s lidmi oslavit,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Místo 18. dubna vypluly první lodě na Brněnskou přehradu až v sobotu 30. května. Projevila se ale odložená poptávka a lidé ztrátu rychle dohnali. Prázdninový zájem o plavby byl o čtvrtinu vyšší než loni. „V červenci i srpnu jsme převezli téměř 90 tisíc lidí,“ doplnil vedoucí lodní dopravy DPMB Martin Ecler. Zájem neustával ani v září, kdy se počet cestujících vyšplhal na 27 tisíc, loni za stejné období jich bylo 17 tisíc.

Největším lákadlem letošní sezóny byla zrekonstruovaná loď Morava, kterou pod původním názvem Moskva sestrojili zaměstnanci DPMB v roce 1955. Loď byla v roce 1992 přejmenována na Dallas a roku 2011 byla pro špatný technický stav vyřazena z provozu a odstavena na břehu přehrady.

Od loňského února prošla už jako technická památka šestnáctiměsíční rekonstrukcí. Slavnostní uvedení do provozu a pokřtění novým jménem Morava se na Brněnské přehradě uskutečnilo 4. července 2020. Loď se pak zařadila na běžné linky a cestující vozila dvakrát denně.

Tagy Brněnská přehrada DPMB loď Morava
4 komentáře