Místo Dallasu vypluje na Brněnskou přehradu Morava, mimo internet zvítězila Moskva

Historická loď Dallas, která se tento týden vrátila z generální opravy, bude brázdit vody Brněnské přehrady pod novým názvem Morava.

Historická loď Dallas, která se tento týden vrátila z generální opravy, bude brázdit vody Brněnské přehrady pod novým názvem Morava. Rozhodli tak lidé v anketě, která od března probíhala na webu Brno iD a na pobočkách Knihovny Jiřího Mahena. Dnes to oznámil brněnský magistrát.

Lidé mohli vybírat z názvů Bratislava, Moskva a Morava, neboť jednu loď s názvem Dallas už Dopravní podnik města Brna na vodě má. Lidé v anketě odevzdali 3530 platných hlasů, k Moravě se přitom přiklonilo přes 60 procent hlasujících. Druhá skončila Moskva s 30 procenty hlasů. Tento název vyhrál v offline hlasování v knihovnách, kam ale přišlo jen sto hlasů. Celkově nejméně hlasů získala Bratislava.

„Vítězný název Morava odkazuje na loď, která společně s lodí Brno zahajovala v roce 1946 provoz lodní dopravy na Brněnské přehradě,“ vysvětlil náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Další možnosti pojmenování se vztahovaly k Brnu či minulosti samotné lodi. Moskva je původní název, se kterým se loď plavila po přehradě před svým přejmenováním na Dallas začátkem devadesátých let. Přejmenováním na Bratislavu by dopravce dodržel tradici, podle které lodě nesou názvy partnerských měst.

Loď Morava. Pramen: DPMBBrněnská výletní loď Dallas (nově Morava) už prošla opravou. Pramen: DPMB
Tagy DPMB loď Dallas loď Morava
15 komentářů