Severní obchvat Českých Budějovic má stavební povolení, stavba má začít příští rok

Součástí severní spojky bude i most přes Vltavu. Pramen: ŘSDSoučástí severní spojky bude i most přes Vltavu. Pramen: ŘSD

Ani dokončená příprava však při aktuální rozpočtové krizi nezaručuje rychlé zahájení stavby. Přesvědčili se o tom právě Jihočeši u silnice I/20.

Krajský úřad Jihočeského kraje vydal stavební povolení k severní spojce, která v Českých Budějovicích propojí silnice I/20 (příjezd od Plzně a Písku) se silnicí I/34 (příjezd od Třeboně) a dálnicí D3. Přes 2,5 kilometru dlouhý obchvat má vyjít dle dnešních odhadů na dvě miliardy, investorem je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„Na stavbu aktuálně probíhá majetkoprávní vypořádaní (2 ze 3 k. ú. jsou již vykoupeny) a je již odevzdán koncept projektové dokumentace pro provádění stavby,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Výběrové řízení na stavební firmu hodlá ŘSD vypsat na podzim, stavba by měla začít ve druhé polovině příštího roku. Hotovo má být v roce 2027.

I/20, severní spojka České Budějovice. Pramen: ŘSD

I/20, severní spojka České Budějovice. Pramen: ŘSD

Pro město je severní spojka strategickým projektem. Má především „odlehčit enormní zátěži ve Strakonické ulici vedoucí městem“. Začátek stavby je u okružní křižovatky u Globusu, konec pak na křižovatce Nemanické ulice, Pražské třídy a Okružní ulice. Součástí obchvatu bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem. Město si od něj slibuje vyvedení části tranzitu na dálnici.

Už od podzimu 2021 mají silničáři k severní spojce územní rozhodnutí, které získali na druhý pokus po dvouletých peripetiích. O stavební povolení požádali loni v prosinci.

Ani dokončená příprava však při aktuální rozpočtové krizi nezaručuje rychlé zahájení stavby. Přesvědčili se o tom právě Jihočeši u silnice I/20 severně od Českých Budějovic, kde byla odložena na neurčito dlouho plánovaná modernizace se dvěma obchvaty.

Devět kilometrů dlouhý úsek mezi Pištínem a Budějovicemi, který se má z větší části proměnit ve směrově rozdělený čtyřpruh v nové stopě, je přitom kompletně připraven k zahájení. Od loňského září má stavební povolení a letos v trase proběhlo kácení dřevin.

Připravena je i zadávací dokumentace; tendr na zhotovitele měl být vypsán dle slibů ŘSD už začátkem tohoto roku, stavět se mělo začít ještě letos. „Bohužel, vypsání výběrového řízení bylo prozatím z finančních důvodů odloženo. To znamená, že i zahájení samotné stavby se v tuto chvíli odkládá,“ sdělil nedávno jihočeský mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

Tagy I/20 ŘSD Severní spojka České Budějovice
42 komentářů