Senát schválil snížení DPH na jízdenky, mělo by pomoci objednatelům

Autobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM TransportAutobus ICOM, ilustrační foto. Autor: ICOM Transport

Senátoři dnes schválili snížení sazby DPH u jízdného z 15 na 10 procent. Podpořili tak názor sněmovny, v případě hladkého

Senátoři dnes schválili snížení sazby DPH u jízdného z 15 na 10 procent. Podpořili tak názor sněmovny, v případě hladkého průchodu Hradem by novela měla platit už od ledna. Nedá se přitom čekat, že by se snižovala cena jízdenek, nižší sazba spíše uleví krajům jako objednatelům veřejné dopravy. Sazba DPH na jízdenky v tuzemsku patří k nejvyšším v Evropě.

„Vláda zavedla populistickou slevu na jízdné, která neřeší žádné problémy veřejné dopravy, ale pouze si tak kupuje některé voliče. K čemu sleva, když nebude mít kdo řídit a spoje ve špičkách budou přecpány? Problémem je nedostatek řidičů a přeplněné spoje. Naše změna je postavená jinak: pomůže ušetřit peníze, které umožní zvýšit počet spojů a růst mezd řidičů. Zároveň nehrozí žádné výdaje s tím spojené pro kraje a obce. Jsem ráda, že horní komora naší předloze vyslovila tak výraznou podporu,“ řekla autorka návrhu, poslankyně Věra Kovářová (STAN), která novelu dnes v Senátu uvedla.

Myšlenka na snížení daně přišla od Středočeského kraje a Prahy, což jsou regiony s největším objemem veřejné objednávky. Kraje si stěžovaly především na prudký růst nákladů na veřejnou dopravu, mimo jiné v souvislosti s vládním nařízením o růstu mezd řidičů. Jako druhý krok navrhují kraje memorandum mezi kraji a státem o dofinancování autobusové dopravy ze státního rozpočtu (podobné memorandum má železnice). Výpadek z příjmu DPH kvůli novele se odhaduje na 900 milionů korun.

Tagy DPH jízdné novela Senát veřejná doprava
5 komentářů