Šéf Ryanairu uhájil příjem až 100 milionů eur na 5 let, firma zmrazila platby za Boeingy

Ryanair a jeho Boeing 737-800. Foto: RyanairRyanair a jeho Boeing 737-800. Foto: Ryanair

Šéf skupiny Ryanair Holdings Michael O’Leary těsnou většinou na včerejší valné hromadě uhájil nový systém jeho odměňování, díky kterému si

Šéf skupiny Ryanair Holdings Michael O’Leary těsnou většinou na včerejší valné hromadě uhájil nový systém jeho odměňování, díky kterému si může během příštích pěti let přijít na téměř 100 milionů eur.

Pro nový systém hlasovalo 50,5 % akcionářů, řada z nich jeho odměny kritizovala. Proti byli například zástupci penzijního fondu, který zastupuje britské železničáře.  Nový balíček pro šéfa Ryanairu, která sám už vlastní 3,9 % akcií aerolinky v hodnotě zhruba 435 milionů eur, přichází v době, kdy firma mluví plánuje propouštění.

O’Leary bude mít podle nového modelu o polovinu nižší základní mzdu než dosud (nyní 500 tisíc eur měsíčně), výrazně mu ale stoupne možnost dodatečných bonusů navázaných na hodnotu akcií firmy. Během pěti let si tak může přijít na téměř 100 milionů eur. Podmínkou pro vyplacení je zdvojnásobení hodnoty akcií společnosti během pěti let, stejně jako zdvojnásobení zisku.

Navýšení možné odměny se týká především možnosti levnějšího nákupu akcií firmy než je hodnota společnosti na burze. „Pokud chcete, abych pro Ryanair dál pracoval, je potřeba mě motivovat,“ řekl akcionářům. Za poslední rok hodnota akcií Ryanairu klesla o více než třetinu.

Na stejné valné hromadě O’Leary potvrdil dřívější tvrzení, že kvůli zpoždění dodávek letadel 737 MAX bude muset firma propouštět zhruba 500 – 700 lidí. „Máme zhruba o 500 pilotů navíc,“ řekl O’Leary. Ryanair přitom tento týden uvedl, že v Polsku otvírá velkou leteckou školu pro nábor dalších pilotů. Může jít současně o nátlak pro další jednání

Ryanair musí podle svých slov kvůli zpoždění dodávek nových letadel zpomalit svůj růstu, firma už oznámila zrušení některých základen, například v Belfastu a na Kanárských ostrovech. Firma očekává, že první letadla 737 MAX 2000 obdrží na začátku příštího roku. Ryanair oznámil, že zmrazil platby za nová letadla a po Boeingu bude požadovat kompenzace.

Tagy Michael O'Leary Ryanair
12 komentářů