Šéf Ryanairu si jde pro miliardové prémie, dopravce už je největší na světě

Ryanair na letišti Poprad-Tatry. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýRyanair na letišti Poprad-Tatry. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Michael O'Leary může získat nárok na akciové opce ve výši přibližně 100 milionů eur, tedy v přepočtu téměř 2,5 miliardy korun.

Generální ředitel Ryanairu Michael O’Leary možná dosáhne na obrovské prémie atakující hranici v přepočtu téměř 2,5 miliardy korun. Umožnit by to mohly vysoké zisky, které nízkonákladový dopravce očekává. Jeho akcie dosáhly rekordního maxima, v pátek to bylo 18,99 eura.

Aby měl známý manažer na lukrativní bonus nárok, musí podle dohody z roku 2019 dosáhnout akcie ceny 21 eur a zůstat na dané částce 28 dní, nebo musí společnost vykázat roční zisk po zdanění ve výši 2,2 miliardy eur. O’Leary by pak získal nárok na akciové opce ve výši přibližně 100 milionů eur, tedy v přepočtu již zmíněných téměř 2,5 miliardy korun.

„Pokud neuděláme něco hloupého, což je v tomto odvětví každodenní výzvou, budeme i nadále vytírat podlahu s každou další leteckou společností v Evropě,“ řekl již dříve O’Leary deníku Financial Times, který o možných prémiích informoval jako první.

Šéf Ryanair Michael O'Leary na tiskové konferenci v polském Krakově. Zdroj: Facebook.com - Krakow Airport

Šéf Ryanair Michael O’Leary na tiskové konferenci v polském Krakově.
Zdroj: Facebook.com – Krakow Airport

Důkazem současných úspěchů Ryanairu je i jeho postavení největší letecké společnosti na světě podle tržní kapitalizace. Aerolinka v žebříčku předstihla hráče, jako jsou Delta Air Lines, Singapore Airlines či Southwest Airlines. Její hodnota je nyní 29,63 miliardy amerických dolarů, tedy v přepočtu asi 665 miliard korun.

Ve srovnání s loňským rokem zaznamenal Ryanair nárůst provozu o 11 %. Jeho letadla létala plná z 95 %, a to navzdory vyšším cenám letenek. Ty zdražily například kvůli dražšímu palivu.

Expanze Ryanairu bude pokračovat i v příštím roce, čeští turisté budou moci využít například nové linky z Ostravy do Malagy či z Pardubic do Girony.

Ryanair v Ostravě. Zdroj: Letiště Ostrava

Ryanair v Ostravě.
Zdroj: Letiště Ostrava

Tagy FR Michael O'Leary Ryanair
66 komentářů