Šéf ŘSD neskončil kvůli zdraví, ale sporům s ministrem, potvrdil Kováčik v HN

Jmenování Pavola Kováčika (vpravo) Vladimír Kremlíkem. Foto:Ministerstvo dopravyJmenování Pavola Kováčika (vpravo) Vladimír Kremlíkem. Foto:Ministerstvo dopravy

Bývalý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Pavol Kováčik poprvé oficiálně potvrdil, že na konci června neskončil ve své funkci

Bývalý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Pavol Kováčik poprvé oficiálně potvrdil, že na konci června neskončil ve své funkci kvůli svému zdraví, ale sporům s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem. Ten ho bez výběrového řízení na tento post jmenoval krátce po svém nástupu do funkce.

Kováčik to uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN). „Cítil jsem, že jsem ztratil podporu pana ministra v realizaci důležitých kroků, na kterých jsme se dříve domluvili. Cíle jsme měli sice totožné, ale začaly se lišit naše pohledy, jak se k těmto cílům dopracovat,“ uvedl Kováčik v rozhovoru pro HN.

Podle něj měli s ministrem dva spory: kvůli auditu smluv a probíhajícíh veřejných zakázek. Kováčik některé pozastavil, což se Kremlíkovi nelíbilo kvůli možnému zdržení. „Já jsem panu ministrovi řekl, že nejsem podepisovací stroj, a když už něco podepíši, tak si za tím musím stát,“ popsal Kováčik. Ten se k odchodu rozhodl poté, co mu ministr odmítl schválit organizační změny včetně náboru 60 lidí, například dělníků pro údržbu nebo specialistů pro odborné činnosti.

Kováčik přesto některé organizační změny na ŘSD zavedl. Nově zřídil takzvaný odbor motivačních nástrojů a služeb veřejnosti. K čemu měl sloužit, není jasné. Jeho nástupce Radek Mátl odbor zrušil.

Kováčik si v HN postěžoval, že narazil u odborářů, které vedle člen KSČM Karel Skoupil. Podle zdrojů deníku Zdopravy..cz byl proti jeho působení odpor u velké části zaměstnanců, především kvůli špatné komunikaci.

To, že je Kováčik zdravý, ukazuje i jiný fakt: stále je prezidentem slovenského svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Deník Zdopravy.cz už od počátku uváděl na základě svých zdrojů z ministerstva dopravy a ŘSD, že zdravotní důvody jsou pouze zástěrkou a ve skutečnosti byl Kováčikův odchod vynucený.  Kováčik ale nikdy tuto verzi nepotvrdil a ministr dopravy Vladimír Kremlík ji odmítal. Naposledy i minulý týden na Radiožurnálu uvedl, že verze Zdopravy.cz neodpovídá realitě. „Tak server Zdopravy u jednání s panem ředitelem Kováčikem, které jsem vedl já, nebyl a tak, jak proběhlo, jsem zde popsal,“ uvedl Kremlík.

Kremlík pro HN uvedl, že trvá na tom, že oficiální Kováčik sdělil jako důvod odchodu zdravotní důvody.

Tagy Pavol Kováčik Ředitelství silnic a dálnic Vladimír Kremlík
10 komentářů