Kováčik převzal řízení ŘSD, má více kontrolovat. Na výběrové řízení nebyl čas, řekl Babiš

Jmenování Pavola Kováčika (vpravo) Vladimír Kremlíkem. Foto:Ministerstvo dopravyJmenování Pavola Kováčika (vpravo) Vladimír Kremlíkem. Foto:Ministerstvo dopravy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má od dnešního dne nového generálního ředitele. Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík uvedl do funkce

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má od dnešního dne nového generálního ředitele. Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík uvedl do funkce Pavola Kováčika. Od jeho jmenování si slibuje „nové impulsy“, lepší informovanost řidičů, zrychlení staveb či důkladnější kontrolu.

Musí být konkrétně jasné, kdo odpovídá za kterou část projektu. Mělo by dojít k posílení kontrolních mechanismů tak, aby bylo zřejmé, kdo je za co odpovědný,“ řekl Kremlík po jmenování Kováčika.

Dosavadní generální ředitel ŘSD Jan Kroupa v pátek uvedl, že se už cítí unavený. Kam zamíří, není jasné, Kremlík uvedl, že by měl o jeho práci pro stát dál zájem. Podle Kováčika předává ŘSD v dobré kondici. „Je potřeba organizaci dál posunout a dát ji nové impulsy,“ řekl Kováčik. Zaměřit se chce hlavně na zavádění projektového řízení. Podle něj chce ŘSD proaktivně řešit problémy provozu kvůli zvýšení plynulosti a bezpečnosti. „ŘSD bude plně otevřené veřejnosti, budu chtít, aby byli lidé informováni, co se děje a jak se situace řeší,“ dodal Kremlík.

Kováčik uvedl, že nechystá žádné personální změny ve vedení organizace. Příchod Kováčika vzbudil znovu otázky, proč se na tak klíčový post nekonalo žádné výběrové řízení. Podle Kremlíka je důvodem informace od Kroupy, že chce skončit. „Musel jsem s tím naložit tak, aby organizace nezůstala bez vedení. Věděl jsem, že Kováčik je na postu předsedy dozorčí rady SFDI a zkušenosti s dopravou má,“ uvedl Kremlík. Kováčik v rozhovoru pro E15 uvedl, že s ním Kremlík jednal zhruba tři týdny. Premiér Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce uvedl, že na výběrové řízení nebyl čas.

Kováčik v minulosti působil na Slovensku jako náměstek pro výstavbu v Národní dálniční společnosti, od loňského roku je předsedou dozorčí rady SFDI a současně prezidentem slovenského svazu podnikatelů ve stavebnictví. Podle informací deníku Zdopravy.cz ho na post prosazoval především poslanec ANO Martin Kolovratník.

Tagy Pavol Kováčik Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Vladimír Kremlík
5 komentářů