Šéf IAG se pustil do Airbusu kvůli zpoždění, první 737 MAX chce do roku 2022

A321LR společnosti Aer Lingus. Foto: AirbusA321LR společnosti Aer Lingus. Foto: Airbus

Šéf International Airlines Group (IAG) Willie Walsh se pustil do velké kritiky Airbusu za zpoždění dodávek nových letadel A321. Podle

Šéf International Airlines Group (IAG) Willie Walsh se pustil do velké kritiky Airbusu za zpoždění dodávek nových letadel A321. Podle šéfa jedné z největších leteckých skupin, pod kterou patří například British Airways či Iberia, je zpoždění dodávek Airbusu A321 nepřijatelné.

Uvedl to dnes při prezentaci výsledků skupiny za druhé čtvrtletí. Jako příklad uvedl dopravce Aer Lingus, který musel odložit start linky z Dublinu do Montrealu, protože mu chyběla letadla slíbená Airbusem na dodání v první polovině letošního roku. Firma kvůli zpoždění odsunula start linky až na příští rok, první Airbus A321LR převzala tento týden.

Zpoždění jsou naprosto neakceptovatelná, velmi ovlivňují plány na náš růst,“ uvedl Walsh.

Podobná kritika zazněla nedávno i ze strany americké letecké společnosti JetBlue, které oznámily pomalejší růst než plánovaly právě kvůli zpoždění dodávek A321.

Zpoždění dodávek nových airbusů bývají označovány jako jeden z důvodů, proč IAG překvapily na letošním pařížské nákupu předběžnou objednávkou na až dvě stě letadel Boeing 737 MAX. Plán na koupi přišel v době, kdy Boeing čelí velké krizi důvěry aerolinek a není jasné, kdy letadlo vzlétne.

Podle agentury Reuters jedná IAG s Boeingem o tom, aby první letadla převzal v roce 2022. Walsh zopakoval důvěru v Boeing a odstranění bezpečnostních závad.

Tagy A321 Airbus IAG International Airlines Group
19 komentářů