Kvůli Airbusu porosteme pomaleji, oznámily americké aerolinky JetBlue

Letadla JetBlue v NewYorku. Foto: JetBlueLetadla JetBlue v NewYorku. Foto: JetBlue

Zatímco kritiku dopravců v posledních měsících schytává hlavně Boeing, ani Airbusu se nevyhýbají negativní reakce svých zákazníků. Posledním takovým případem

Zatímco kritiku dopravců v posledních měsících schytává hlavně Boeing, ani Airbusu se nevyhýbají negativní reakce svých zákazníků. Posledním takovým případem je stanovisko americké letecké společnosti JetBlue. Ve zprávě pro burzu oznámila, že poroste pomaleji než plánovala.

JetBlue ve čtvrtletní zprávě upozornily, že je Airbus upozornil na další zpoždění dodávek nových letadel A321neo. JetBlue je tak další aerolinkou, která si na potíže se zpožděním dodávek nových airbusů stěžuje veřejně.

Naposledy kritizoval Airbus šéf International Airlines Group Willie Walsh při oznámení nákupu 200 letadel Boeing 737 MAX. „Měl by to být signál nejen pro Airbus, ale i další, že jsme nešťastní z jejich výkonu,“ uvedl tehdy. Narážel i na výrobce motorů Pratt & Whitney, který má problémy dodržet stanovené objemy dodávek motorů pro A320neo. Loni si na pozdní dodávky stěžovala zkrachovalá Germania, která nedodržení termínu předání nových letadel uvedla i jako jeden z důvodů svého pádu.

JetBlue zatím z objednávky nových A321neo mají jediné letadlo,  do konce roku převezmou maximálně dalších pět. Původně měly mít podle dohody v prosinci už 13 nových airbusů.

Kvůli tomu firma očekává menší růst kapacity než původně plánovala: letos namísto 7 % maximálně 6,5 0, příští rok o dva procentní body méně. Kvůli zpoždění dodávek firma odkládá i modernizaci interiéru v nejstarších A320, protože je nechce vyřadit během hlavní sezóny z provozu. Na novém interiéru přitom firma výrazně založila svůj marketing v posledních měsících.

Tagy A321neo Airbus JetBlue
26 komentářů