Sdílená kola na 15 minut zdarma s Lítačkou využilo přes pět tisíc lidí za měsíc

Sdílená kola a MHD. Foto: nextbikeSdílená kola a MHD. Foto: nextbike

Nejčastěji majitelé Lítačky využívali kolo pro jízdu o délce 3 - 8 minut.

Pilotní projekt propojení Lítačky pro cestování městskou hromadnou dopravou v Praze a sdílených kol využilo za první měsíc fungování přes 5 600 lidí. Podle organizátora pražské veřejné dopravy Ropid to ukazuje velký zájem o novou službu.

Praha v říjnu poprvé umožnila majitelům Lítačky s platným předplatním kupónem pro hlavní město půjčení kola čtyřikrát denně až na 15 minut zcela zdarma. Nabídka platí pro služby Rekola a nextbike.

Celkový počet výpůjček už přesáhl 33 tisíc. Pilotní projekt běží dál. Možnost využít kola si už v Lítačce nastavilo více než 11 tisíc lidí.

Nejoblíbenějšími lokalitami pro půjčení kola jsou uzlové body MHD (v Holešovicích, Karlíně a v okolí Vltavy. Jmenovitě jsou nejčastějšími body půjčení a vrácení kola stanice metra Vltavská, Nádraží Holešovice, Výstaviště, Strossmayerovo náměstí, Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží a také okolí vysokoškolských areálů v Dejvicích nebo Holešovicích.

„Ukazuje se tak, že pilotní projekt plní svůj hlavní účel, tedy pomoci uživatelům MHD přiblížit se do svého cíle pomocí kola od stanice metra, vlaku nebo zastávky tramvaje,“ uvedl mluvčí Ropidu Filip Drápal. Výpůjčky na Lítačku nejčastěji trvají mezi 3 a 8 minutami.

Prvních 15 minut zdarma od vypůjčení kola může využít každý majitel platné elektronické předplatní jízdenky pro území Prahy (nahraný na kartě Lítačka, v mobilní aplikaci PID Lítačka nebo na platební kartě či Inkartě Českých drah), který svůj aktivní účet v Lítačce propojí s aplikacemi provozovatelů sdílených kol Rekola nebo Nextbike, a to až čtyřikrát denně.

Pro vypůjčení kola je potřeba mít staženou mobilní aplikaci poskytovatele služby sdílených kol, ve které je pro první vypůjčení nutné propojit účet v rámci bikesharingu s účtem uživatele v systému PID Lítačka (pro přihlášení stačí zadat e-mail a heslo, v případě, že si ho uživatel elektronického kuponu PID nepamatuje nebo ještě není registrovaný, lze jednoduše nastavit na www.litacka.cz). Po úspěšném propojení účtu Lítačky a bikesharingu je každé další zapůjčení kola velice snadné, systém si propojení s Lítačkou a tudíž i nárok na bezplatnou čtvrthodinu až čtyřikrát denně u jakéhokoli poskytovatele pamatuje.

Tagy nextbike praha Pražská integrovaná doprava Rekola ropid sdílená kola
18 komentářů