Velká fúze na trhu mikromobility. Tier pohltil nextbike, vzniká silnější alternativa k autům

Spojením společností Tier a nextbike vznikne největší hráč v mikromobilitě v Evropě. Foto: TierSpojením společností Tier a nextbike vznikne největší hráč v mikromobilitě v Evropě. Foto: Tier

Obě firmy nabídnou přes čtvrt milionů vozidel ve více než 400 městech.


V Německu vzniká nová evropská jednička v oboru městské mikromobility. Společnost Tier Mobility, která provozuje hlavně elektrické koloběžky, kupuje společnost nextbike s její sítí sdílených jízdních kol.

Fúzí vznikne skupina, která bude nabízet uživatelům dopravu po městě s koloběžkami, jízdními koly, elektrickými cargo koly či skútry.

I když ani jedna ze stran neuvedla cenu transakce, některé detaily zveřejněné v tiskové zprávě ukazují, jak velké peníze se v segmentu mikromobility točí. Tier má díky nedávnému získání dalších investorů aktuálně tržní hodnotu zhruba dvě miliardy dolarů.

Tjet kupuje firmu, ktera působí i v Česku: nextbikeuv segmentu sdílených kol rychle roste, působí ve 23 městech. Zda značka zůstane zachována zatím není jasné. Nextbike těží z rozsáhlé sítě měst, ve kterých působí, Tier pak z velmi silného finančního a technického zázemí.

Tier ovládl podle tiskové zprávy sto procent akcií nextbike. Nedávno získal od investorů dalších 200 milionů  dolarů na expanzi. Spojením obou firem má vzniknout poskytovatel mobility s 250 tisíci dopravními prostředky působící ve 400 městech. „Vznikne multimodální platforma s různými dopravními prostředky, díky které nebudou uživatelé potřebovat auto,“ uvedla firma.

Tagy nextbike Tier
66 komentářů