Ryanair žaluje české Kiwi.com kvůli prodeji letenek

Boeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště BrnoBoeing 737-800 společnosti Ryanair v Brně. Foto: Letiště Brno

Jen pár dní po oznámení prodeje většinového podílu v prodejci letenek Kiwi.com fondu General Atlantic přišla letecká společnost Ryanair s

Jen pár dní po oznámení prodeje většinového podílu v prodejci letenek Kiwi.com fondu General Atlantic přišla letecká společnost Ryanair s nečekaným krokem: brněnskou společnost žaluje kvůli tomu, že vydělává na prodeji jejich letenek.

Informoval o tom jako první irský byznysový server Fora.ie, v Česku na případ upozornil server E15.cz.  Podle něj byla žaloba podána k irskému vrchnímu soudu v Dublinu. Ryanair je dlouhodobě známý boji proti různým prodejcům letenek, zákazníky se snaží nutit k tomu, aby si kupovali letenky přímo u něj na webu. Letenka přes Kiwi.com vyjde  dráž než přes web aerolinky, zákazníci se koupí vzdávají i možnosti kompenzace.

Žalovaným je současně i letiště v Kolíně nad Rýnem, které nedávno oznámilo spuštění vyhledávače letenek z letiště právě ve spolupráci s Kiwi.com. Ryanair na svých stránkách upozorňuje, že data o cenách letenek či letovém řádu jsou otevřená jen pro cenové porovnání, ale nikoliv následný prodej. Šéf Ryanairu Michael O´ Leary v minulosti označil podobné prodejce letenek za zbytečné, firma několik takových sporů vyhrála.

Pro Kiwi.com by v případě zákazů prodejů Ryanairu znamenal verdikt ztrátu relativně velkých tržeb: Ryanair je bezkonkurenčně největším hráčem v segmentu nízkonákladových aerolinek.

Spor je zajímavý i z jiného důvodu: podle informací Zdopravy.cz v minulosti mělo Kiwi.com pro Ryanair vyvíjet systém, který by umožnil přestupy v rámci sítě Ryanairu nebo i na jiné dopravce. Firma ho ale nestihla vyvinout včas. Stejný systém nakonec spustil dříve easyJet.

Reakci Kiwi.com i Ryanairu zjišťujeme.

Tagy Kiwi.com Ryanair
30 komentářů