Nečekaný obrat. Ryanair se po letech sporů usmířil s českým Kiwi.com

Ryanair na letišti Poprad-Tatry. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýRyanair na letišti Poprad-Tatry. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Ještě na začátku roku Ryanair označoval Kiwi za piráty.

Největší evropský letecký dopravce Ryanair uzavřel novou dohodu s českým vyhledávačem letenek Kiwi.com o přímém přístupu do rezervačního systému dopravce. V oboru jde o zásadní revoluci: Ryanair dosud proti online prodejcům letenek (OTA – online travel agent) silně bojoval a zákazníky od nákupu přes jejich stránky odrazoval. Spor Kiwi.com a Ryanairu několik let řešily soudy.

Ryanair dohodu oznámil v tiskové zprávě. Ryanair poskytne Kiwi.com plný přístup do jeho rezervačního systému výměnou za to, že Kiwi.com poskytne dopravci přístup k údajům o zákaznících včetně kontaktů.

Irský dopravce argumentoval v minulosti tím, že v případě mimořádností neměl cestující s letenkami zakoupenými přes Kiwi.com jak kontaktovat. Podle nové dohody budou platit zákazníci Kiwi.com stejné ceny za letenky a dodatečné služby jako při nákupu přes web Ryanairu. Potvrzení o rezervaci dostanou cestující přímo od Ryanairu.

Ryanair žaluje české Kiwi.com kvůli prodeji letenek

Dohoda po vymazání letů

Cestující Kiwi.com budou moci i nadále využít možnost nákupu letenek u Kiwi.com s přestupem na lety, které na sebe oficiálně nenavazují. Riziko ztráty přípoje na jiný let ponese kompletně Kiwi.com. Ryanair u vybraných destinací několik let nabízel spojení s přestupy, pak od tohoto modelu zcela ustoupil. Kiwi.com naopak na modelu propojení letenek nespolupracujících dopravců postavilo svůj byznys.

Dopravce v prohlášení uvedl, že dohoda ukazuje, že je schopen se s prodejci letenek dohodnout, pokud přistoupí na jeho podmínky. „Dnešní dohoda je pozitivní zprávou. Ukončila období napětí, které mělo dopad i na naše zákazníky. Ukazuje naši snahu o dlouhodobý vztah s aerolinkami,“ řekl obchodní ředitel Kiwi.com Golan Shaked.

Spor mezi Ryanairem a Kiwi.com se vyhrotil na přelomu roku, kdy Kiwi, podobně jako další online prodejci letenek (OTA), odstranilo z vyhledávače většinu letů. Ryanair je ve své zprávě na počátku ledna označil, podobně jako servery Booking.com či Kayak.com, za piráty. Současně ale připustil, že se chybějící prodeje přes tyto stránky promítnou do snížení počtu prodaných letenek.

Tagy Kiwi.com OTA Ryanair
62 komentářů