Ryanair propustí tři tisíce lidí, opět posouvá obnovení provozu. Čeká velké zlevnění letenek

Boeing 737-800 Ryanairu. Foto: RyanairBoeing 737-800 Ryanairu. Foto: Ryanair

Letecká společnost Ryanair propustí kvůli pandemii koronaviru a velmi omezenému cestování zhruba tři tisíce zaměstnanců. Největší evropské aerolinky současně opět

Letecká společnost Ryanair propustí kvůli pandemii koronaviru a velmi omezenému cestování zhruba tři tisíce zaměstnanců. Největší evropské aerolinky současně opět posunuly termín obnovení provozu, a to až na červenec, podle původních plánů a ještě i rezervačního systému dopravce měly začít létat od 15. května.

Další dopady pandemie na svůj byznys oznámil Ryanair ve zprávě pro investory. V  ní současně šéf aerolinek Michael O’Leary uvedl, že očekává návrat na čísla před krizí nejdříve v roce 2022.

Kvůli omezení dopravy firma propustí 3000 lidí, zejména pilotů, letušek a stevardů. Jde o zhruba patnáct procent z celkového počtu zaměstnanců.  Všichni  přišli zatím o pětinu platu a firma pro ně zvažuje neplacené volno. Michael O’Leary si snížil plat o polovinu až do příštího března, v jeho případě ale nejde o opatření, které by se mělo projevit na jeho životě.

Ryanair ve své zpráv opakovaně kritizoval postupy národních vlád, které dopravcům pomáhají. Do tabulky celkové podpory zahrnul přitom i zatím jen slibované nebo dopravci požadované garance za úvěry, podle Ryanairu jde o celkem 31 miliard eur. Do seznamu se nedostaly české Smartwings, které rovněž o vládní pomoc usilují.

Státní pomoc evropský aerolinkám podle přehledu Ryanairu

Státní pomoc evropským aerolinkám podle přehledu Ryanairu

Ryanair provozuje aktuálně jen několik letů denně, jde zejména o spojení mezi Velkou Británií a Irskem. Firma očekává, že až do konce června bude provoz na zhruba 1 % původně plánovaného letového řádu a postupně bude počty letů navyšovat.

Původně chtěly aerolinky začít létat ve větším rozsahu od 15. května, na termíny začínající tímto datem prodávají stále i letenky z Prahy. Firma ale uvedla, že větší obnovení provozu neočekává dříve než v červenci. Ve druhém čtvrtletí svého finančního roku (červenec – září) očekává společnost propad počtu cestujících oproti plánu o více než polovinu.

Podle Ryanairu lze očekávat velké zlevnění letenek, protože bude potřeba podpořit poptávku cestujících po létání nízkými cenami. Ryanair ve své zprávě už upozornil, že po letištích bude chtít slevy.

Tagy Ryanair Top
13 komentářů