Ryanair po kritice otočil se zavazadly, zdarma budou mít kufr i ti, co si koupili letenky dříve

Ilustrační foto Ryanairu k problematice palubních zavazadel. Foto: RyanairIlustrační foto Ryanairu k problematice palubních zavazadel. Foto: Ryanair

Letecká společnost Ryanair ustoupila velké kritice cestujících za změnu podmínek pro přepravu zavazadel a podle starých pravidel nechá letět po

Letecká společnost Ryanair ustoupila velké kritice cestujících za změnu podmínek pro přepravu zavazadel a podle starých pravidel nechá letět po 1. listopadu všechny cestující, kteří si koupili letenku před 1. zářím.

Změnu oznámil Ryanair na svých stránkách.  Ryanair chce od 1. listopadu zakázat přepravu palubních zavazadel větších než 40 x 20 x 25cm (20,000 cm³) , což je v podstatě jen malý batoh, který se vejde pod sedačku.  Běžné palubní zavazadlo vezme jen těm, kteří si zaplatí přednostní odbavení.

Když přitom v srpnu aerolinky oznamovaly změnu, rozcházely se ve svém textu v podmínkách, kdo bude muset na nová pravidla přistoupit a kdo ne. Zatímco v jedné části mluvil Ryanair o tom, že se opatření týká rezervací po 1. září, v druhém části v sekci otázek a odpovědí uvedl, že se týká všech, kdo poletí po 1. listopadu bez ohledu na čas rezervace. 

Na konci srpna navíc aerolinka rozeslala klientům, kteří měli lety po 1. listopadu e-mail, v kterém oznamuje změnu podmínek na menší zavazadlo. Umožnila jim ale bezplatné zrušení letenek.

Podle reakcí na sociálních sítí řada lidí letenky začala rušit. Došlo i na případy, kdy bylo výhodnější je zrušit, protože náhle byly levnější na stejné termíny i s přednostním odbavením (v případě letů z Prahy například u linky do Ammánu).

Podle oznámení Ryanairu získají všichni cestující, kteří letí po 1. listopadu a dosud si nekoupili přednostní odbavení, možnost cestovat s desetikilovým zavazadlem zdarma, musí ho ale odbavit už před bezpečnostní kontrolou. Podle Ryanairu se opatření týká dvou milionů lidí. Zhruba 50 tisíc lidí si koupilo přednostní nástup po oznámení změny k dříve kokupené letence, těm vrátí firma peníze. Ryanair oznámil tento krok za „předvánoční dárek“.

Tagy palubní zavazadla Ryanair zavazadla u Ryanairu
2 komentáře