Ryanair nasadí do Prahy čtvrté letadlo. Na zimu spustí šest staronových linek, nelíbí se mu ale ceny

Jason McGuinness (Ryanair Chief Comercial Officer) a Ray Kelliher (Ryanair Director of Route Development). Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýJason McGuinness (Ryanair Chief Comercial Officer) a Ray Kelliher (Ryanair Director of Route Development). Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný

Obchodní ředitel Ryanairu tvrdě zaútočil na cenovou politiku pražského letiště. Počet linek však rozšiřuje.

Čtvrté letadlo, šest nových linek a 30 pracovních míst. Plány dopravce Ryanair na zimu na Letišti Václava Havla Praha počítají dvacetiprocentním růstem ve srovnání s finančním rokem 2023.

Nově bude v zimě létat do Katánie, East Midlands, Gdaňsku, Malagy, Sevilly a Tirany.

Do některých destinací se Ryanair z Prahy vrací, například linka do Malagy se po letech obnovuje. Do Gdaňsku zase létá i v současnosti, novinkou je tak jen nasazení linky i na zimní sezónu. Linky do Katánie a Tirany oznámil dopravce už před časem.

Největší novinkou je tak to, že rozšíří svou pražskou základnu o jedno nové letadlo, což představuje podle irského dopravce investici ve výši 100 milionů dolarů a vytvoření více než 30 pracovních míst.

Tuto zimu bude Ryanair z Prahy provozovat 27 linek a přepraví více než 2,4 milionu cestujících.

Zároveň navýšil i počet frekvencí u dalších 12 spojů včetně populárních destinací, jako je Barcelona, Budapešť, Dublin, Madrid, Manchester, Paříž a Řím.

Těší nás hlavně to, že růst pokračuje i v zimní sezoně a cestující budou mít větší možnost výběru přímých letů z/na naše letiště,“ uvedl Jiří Vyskoč, výkonný ředitel Rozvoje leteckého obchodu Letiště Praha.

K zajištění provozu při takto obsáhlém letovém řádu jsme přidali další nové letadlo a zvýšili počet strojů bázovaných v Praze na čtyři. Je to investice ve výši 400 milionů dolarů a vytvoření 30 nových lokálních pracovních míst,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Ryanair Jason McGuinness na setkání s novináři.

Částka 400 milionů dolarů je přitom míněna za všechna letadla, která mají základnu v Praze.

„Praha nemá strategii“

McGuinness si v Praze postěžoval zejména na vysoké letištní poplatky, které jsou podle něj na čtyřnásobku průměru všech evropských letišť, kam aerolinka létá.

Praha má obrovský potenciál, může tu být 30milionové letiště. Místo toho tu však není žádný plán, žádná strategie,“ uvedl po jednáních s vedením letiště, které tvrdě kritizoval a za příklad mu dával polský Krakov.

U Ryanairu jsou stížnosti na letištní poplatky tradicí, k lepším cenám se snaží dostat všude. Naposledy takto útočil před několika dny na vídeňské letiště.

Nové zimní linky chce Ryanair podpořit silným marketingem. V následujících dnech chystá nabídku jednosměrných letenek s cenami od 739 korun.

Jason McGuinness (Ryanair Chief Comercial Officer) a Ray Kelliher (Ryanair Director of Route Development). Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný Jason McGuinness (Ryanair Chief Comercial Officer) a Ray Kelliher (Ryanair Director of Route Development). Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný Jason McGuinness (Ryanair Chief Comercial Officer) a Ray Kelliher (Ryanair Director of Route Development). Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný
Tagy letiště praha Letiště Václava Havla Praha nové linky Ryanairu z Prahy Ryanair zimní letový řád
105 komentářů