Ryanair končí nejméně na půl roku v Ostravě. V Praze ruší pět linek trvale, sedm dalších na půl roku

Boeing 737-800 Ryanairu v Praze. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 Ryanairu v Praze. Foto: Letiště Praha

Ryanair zásadně omezuje lety po celé Evropě.

Letecká společnost Ryanair dnes oznámila další velké škrty v letovém řádu. Výrazně se dotknou i Česka. Nejméně do konce března opouští Ostravu, na půl roku ruší spojení z Brna. V Praze pak Ryanair škrtá na další týdny šest linek. Vyplývá to z rezervačního systému dopravce, podle Ryanairu se ještě letový řád finalizuje.

Tento týden poletí naposledy letadla Ryanairu z Ostravy, další lety v systému už vůbec nejsou. Ryanair létal do Ostravy od roku 2013. Od 25. října by měla mít Ostrava ale novou pravidelnou linku do Varšavy provozovanou společností LOT. Podle obchodního ředitele Letiště Ostrava Stanislava Bujnovského je ještě naděje, že Ryanair bude z Ostravy dál létat. „Rušení letů se vzhledem k situaci v ČR dalo očekávat. Informace z Ryanair je momentálně taková, že o případném přerušení linky bude jasno v pondělí. Rušení letů se bude týkat pouze zimní sezóny, tedy nejpozději od března očekáváme obnovení letů,“ vysvětlil Bujnovský.

V případě Brna linka do Londýna začne až na konci března s novým letovým řádem. Oznámení přichází jen krátce poté, co Ryanair rozhodl o neobnovení letů z Brna do italského Bergama.

V Praze končí pět linek

Velké škrty nastanou i v Praze. Část linek zmizela z letového řádu jen na nadcházející zimní sezónu, celkem pět úplně. Končí spojení z Prahy do Košic, Ryanair už příští rok v letovém řádu nemá žádné lety na Korfu, do Eindhovenu, Boloni a Amánu. Až do konce příštího března mají pauzu lety do Goteborgu, Kodaně, Bordeaux, Bournemouthu, Dublinu, Madridu a Liverpoolu. Už dříve přitom aerolinky zrušily lety na zimu z Prahy do jiných měst, například do Krakova či Budapešti.  Aktuálně největší dopravce v Praze podle počtu letů také výrazně proškrtá letový řád do jiných destinací, do žádného evropského města neplánuje přes zimu z Prahy létat každý den.

Škrty přichází v den, kdy Ryanair oznámil celoplošné zmenšení své kapacity na 40 % loňské zimy. Firmy uzavřela zcela své základny v Corku, Shannonu a Toulouse. K tomu ještě výrazně omezí své působení na základnách v Belgii, Německu, Španělsku, Portugalsku a Rakousku. Z redukce a slabé poptávky viní Ryanair chyby vlád při zvládání pandemie koronaviru.

Mluvčí Ryanairu Olga Pawlonka uvedla, že jsou ve finální fázi úprav letových řádů, konečná podoba bude hotova v pondělí.

(v 16 hodin doplněno o vyjádření Letiště Ostrava)

Tagy BRQ Letiště Brno Letiště Ostrava letiště praha omezení dopravy kvůli koronaviru OSR prg Ryanair Top
55 komentářů