Tempo růstu pražského letiště zpomaluje. Antalya poprvé kraluje žebříčku, kam letělo nejvíce lidí

První přistání Boeingu 737 MAX 8 v barvách SmartWings na ruzyňské letiště. Foto: Letiště PrahaPrvní přistání Boeingu 737 MAX 8 v barvách SmartWings na ruzyňské letiště. Foto: Letiště Praha

Letiště Václava Havla zaznamenalo další rekordní měsíc, červencová data ale ukazují postupné zpomalování jeho růstu. Poprvé v historii nekraluje žebříčku

Letiště Václava Havla zaznamenalo další rekordní měsíc, červencová data ale ukazují postupné zpomalování jeho růstu. Poprvé v historii nekraluje žebříčku letišť, kam z Prahy létá nejvíce lidí, žádný velký evropský hub, ale turecká Antalya.

Počet odbavených cestujících na Letišti Praha zůstal v červenci, který bývá tradičně měsícem s největším provozem na Ruzyni, lehce pod dvěma miliony: 1,967 milionů. V meziročním porovnání stouply počty odbavených cestujících v červenci o 4,8 %.

Ještě v červnu rostl počet pasažérů o šest procent. Za prvních sedm měsíců odbavilo letiště 9,8 milionu cestujících, o 5 % více než před rokem.

Podle detailnějších statistik v červenci klesl počet pohybů, klesá také objem leteckého carga.

Červenec přinesl i zajímavý posun v žebříčku letišť, kam z Prahy létá nejvíce lidí. S meziročním růstem o 42 % v červenci kralovala se 71 208 cestujícími turecká Antalya. Ta se dostala v tomto žebříčku už v červnu na třetí místo, v červenci dokonce předstihla Amsterdam, Paříž či Moskvu a je první.

Antalya je letos mezi dovolenkáři největším hitem. Cestovní kanceláře se shodují, že letos poptávka po dovolené v Turecku výrazně vzrostla. „Ze strany klientů evidujeme enormní zájem o destinaci Turecko, které u nás narostlo o více než 55 %,“ řekla v červenci mluvčí Blue Style Jana Ondrejechová. Podle ní zájem roste díky dobrému poměru ceny a kvality služeb, krátké doletové vzdálenosti a širokému výběru kvalitního ubytování různých kategorií nebo převážně písčitým plážím s pozvolným vstupem do moře. „Lidé zároveň nemají obavu do Turecka cestovat a rádi se do něj vrací,“ dodala.

Podobné důvody vidí i Jan Bezděk z CK Fischer. „Turecku hraje do karet zejména vynikající poměr cena/výkon. Úroveň hotelových komplexů je na velmi vysoké úrovni a ceny jsou výhodnější než ve Španělsku nebo Řecku. Turecká riviéra je rozsáhlá oblast, která nabízí velké množství ubytovacích kapacit a je ideálním místem pro rodinnou dovolenou,“ dodal Bezděk.

Kromě Smartwings nově létá z Prahy do Antalye také Sun Express.

Červenec tradičně znamená i vysoké umístění jiných letišť v tomto žebříčku: pátý je Burgas, v první patnáctce je i Heraklion, pronikla do něj i nezvykle v létě egyptská Hurghada.

Letiště, kam letělo z Prahy v červenci nejvíce lidí

Antalya 71 208
Amsterdam 66 555
Paříž/CDG 65 011
Moskva/Šeremětěvo 61 905
Burgas 54 367
Frankfurt 46 882
Barcelona 43 436
Dubaj 43 120
Tel Aviv 40 170
Londýn/Heathrow 40 085
Londýn/Stansted 38 509
Kodaň 37 315
Helsinki 35 843
Heraklion 35 255
Hurghada 34 004

Tagy Antalya letecké spojení Praha - Antalya letiště praha Top
19 komentářů