ŘSD získalo čas navíc pro D55, stát prodloužil platnost EIA o pět let

Vizualizace ekoduktu u Moravského Písku. Foto: ŘSDVizualizace ekoduktu u Moravského Písku. Foto: ŘSD

ŘSD počítá se stavbou dalšího úseku nejdříve v roce 2028.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má dalších pět let na získávání povolení pro stavbu dalšího úseku D55 mezi Moravským Pískem a Rohatcem. Ministerstvo životního prostředí prodloužilo ŘSD platnost posudku EIA z roku 2006 o dalších pět let. Vyplývá to z dat v informačním systému EIA.

Posudek se týká celkem 17 kilometrů nové dálnice, která se ale už částečně staví, konkrétně v úseku Moravský Písek – Bzenec. Dále na jih nemá stavba ani územní rozhodnutí. Hlavní problémem je trasa z Bzence do Bzence-Přívozu, která prochází ptačí oblastí. ŘSD loni stáhlo žádost o územní rozhodnutí. „Územní řízení bylo zastaveno z důvodu potřeby aktualizace dokumentace pro územní rozhodnutí,“ uvedlo loni ŘSD.

Důvodem jsou spory o trasování dálnice takzvanou ptačí oblastí. Pro úsek do Rohatce ještě ani územní řízení nezačalo. V ptačí oblasti jsou mezi chráněnými ptáky čáp bílý, moták pochop, strakapoudi jižní a prostřední a lelek lesní se skřivanem lesním. Děti Země, Česká společnost ornitologická a další spolky a také nezávislí odborníci tehdy doporučovali vést dálnici D55 po levém břehu řeky Moravy a ptačí oblasti se tak vyhnout. Technickou reálnost tohoto koridoru přitom prokázala studie z dubna 2007, která dokonce předložila dvě varianty trasy dálnice, jednu také s tunely. Tunel je podle ŘSD ale příliš drahý.

ŘSD aktuálně předpokládá zahájení staveb až v roce 2028 v případě úseku do Bzence-Přívozu, o dva roky později do Rohatce. Detailněji je stavba popsána v informačním letáku.

Tagy D55 D55 Bzenec - Bzenec Přívoz D55 Bzenec Přívoz - Rohatec EIA Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
38 komentářů