ŘSD vypsalo tendr na miliardový obchvat Klatov, stavět se má od podzimu

Předpokládaná cena stavby přesahuje miliardu, budování potrvá tři roky.

Klatovy by se v roce 2024 měly konečně zbavit těžké tranzitní dopravy, která skrze pošumavské okresní město proudí po silnici I/27 mezi Plzní a Železnou Rudou. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo tendr na osmikilometrový obchvat města, oznámil generální ředitel Radek Mátl.

Předpokládaná cena stavby, která nese oficiální název „I/27 Klatovy přeložka 1. stavba„, činí podle Mátla 1,098 miliardy korun. Na profilu zadavatele informace ještě nebyly zveřejněny. „Stavba má pravomocné stavební povolení, její zahájení se předpokládá ve třetím čtvrtletí,“ uvedl Mátl.

I/27, obchvat Klatov. Pramen: ŘSD

I/27, obchvat Klatov. Pramen: ŘSD

Součástí stavby jsou kromě hlavní trasy tři křižovatky, tucet mostů, sedm protihlukových stěn a opatření. Obchvat bude dvoupruh. Povede východně od Klatov od Štěpánovic a na jihu se napojí na původní silnici před obcí Vrhaveč.

ŘSD už od loňského června staví na I/27 i šestikilometrový čtyřpruh Šlovice – Přeštice, na čtyřpruh se silnice I/27 přestavuje i na severním okraji Plzně. V běhu je tendr na obchvat Žiželic mezi Žatcem a Mostem.

Silnice I/27 je důležitou tepnou, která začíná na silnici I/8 v Dubí a pokračuje přes Litvínov, Most, Žatec, Jesenici, Kralovice, Plasy, Kaznějov, Plzeň, Přeštice, Klatovy až k hraničnímu přechodu Železná Ruda.

 

 

Tagy I/27 obchvat Klatov ŘSD
47 komentářů