Na hlavním tahu mezi Žatcem a Mostem zmizí nebezpečný úsek, údolí v Žiželicích překlene most

Současný nevyhovující úsek silnice I/27 u Žiželic. Pramen: ŘSDSoučasný nevyhovující úsek silnice I/27 u Žiželic. Pramen: ŘSD

Nejsložitější součástí stavby bude téměř čtyřistametrové přemostění údolí říčky Hutná

Ze severočeské části frekventovaného tahu I/27 zřejmě zmizí nejproblematičtější úsek, kterým je průjezd Žiželicemi nedaleko chomutovské dálnice D7 a průmyslové zóny Triangle. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo tendr na obchvat obce, stavba by měla začít příští rok. Potrvá čtyři roky.

Předpokládaná hodnota zakázky je 864 milionů korun bez DPH, silničáři přitom zvolili formu Design&Build. Vítěz soutěže tak stavbu vyprojektuje i postaví. Délka stavby je téměř tři kilometry, její nejsložitější součástí bude téměř čtyřistametrové přemostění údolí říčky Hutná.

Současná trasa silnice údolím prochází, serpentiny a prudké sjezdy do obce jsou přitom, zejména v zimním období, pro řidiče nebezpečné. „Samotný průjezd obcí Žiželice je směrově a šířkově naprosto nevyhovující,“ píše ŘSD v dokumentaci. Stavba díky přemostění rovněž odstraní úrovňový přejezd.

Silnice I/27, obchvat obce Žiželice. Pramen: ŘSD

Silnice I/27, obchvat obce Žiželice. Pramen: ŘSD

Silnice I/27 je důležitou tepnou, která začíná na silnici I/8 v Dubí a pokračuje přes Litvínov, Most, Žatec, Jesenici, Kralovice, Plasy, Kaznějov, Plzeň, Přeštice, Klatovy až k hraničnímu přechodu Železná Ruda. ŘSD jí aktuálně kultivuje především na Plzeňsku, kde se od jara za miliardu buduje šestikilometrová přeložka Šlovice – Přeštice, na čtyřpruh se silnice přestavuje i na severním okraji Plzně, v pokročilé fázi přípravy pak je obchvat Klatov.

Tagy I/27 obchvat Žiželic ŘSD silnice I/27 Top
42 komentářů