Rozhodující dny pro D1 u Přerova. Proti jsou opět Děti Země i Voda z Tetčic. ŘSD hraje o každý den

Vizualizace dálnice D1 u Přerova. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D1 u Přerova. Foto: ŘSD

Ekologické a občanské spolky podaly podněty úřadům na poslední chvíli.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) čeká klíčová fáze pro povolení posledního úseku D1 kolem Přerova. Podle očekávání podalo podněty do řízení o změně územního rozhodnutí k celé stavbě několik občanských a ekologických organizací.

Podněty podaly Děti Země, Krajina Dluhonice a Voda z Tetčic,“ potvrdil ředitel Závodu Brno ŘSD David Fiala. Ve všech případech jde o organizace, které proti stavbě dlouhodobě bojují. Podněty se týkají především způsobu zimní údržby dálnice. „V podstatě nyní čekáme, jak se s doplněním spisu a s vyjádřením vypořádá olomoucký krajský úřad,“ dodal Fiala.

ŘSD stále nemá v rukou pravomocné územní rozhodnutí, zažádal ale již o stavební povolení. A vybírá zhotovitele. Současně již běží přípravné práce, například kácení nebo přeložky sítí. ŘSD tlačí čas, musí se začít stavět do listopadu. Pokud ne, vyprší původní stanovisko EIA a zahájení se posune o několik let.

Spolky čekaly s námitkami proti změně územního rozhodnutí do poslední možné chvíle. „Požádali jsme kolegy z odboru životního prostředí a zemědělství, aby přezkoumali obsah nového závazného stanoviska, aby ho buď potvrdili, nebo změnili,“ řekla České televizi vedoucí Oddělení stavebního úřadu Olomouckého kraje Hana Mazurová.

Další posunutí termínu nabídek pro stavbu

Krajský úřad potvrdil změnu územního rozhodnutí na stavbu tohoto úseku D1 už loni v červnu, avšak soud jeho rozhodnutí na podzim zrušil, což zkomplikovalo přípravu této důležité dopravní stavby. Odpůrci stavby argumentují tím, že například není v dokumentaci dostatečně řešen vliv posypové soli na vody v okolí nebo zastaralou rozptylovou studií. Podání námitek každopádně verdikt opět pozdrží. Plán zimní údržby se přitom standardně zpracovává až pro zprovoznění stavby. Soud ale rozhodl, že má být zpracován již pro územní řízení.

ŘSD se nemůže s přípravou stavby posunout tolik, jak chce. Dokud nemá pravomocné územní rozhodnutí, nemůže ani začít vyvlastňovat některé pozemky. Na konci loňského roku vypsalo zakázku na stavbu úseku v hodnotě 6,75 miliard korun. Vítěz stále znám není, silničáři opakovaně posouvají termín pro podání nabídek. Původně byl na začátku března, aktuální posun je až do června.

Budoucí D1 Říkovice - Přerov. Pramen: ŘSD

Budoucí D1 Říkovice – Přerov. Pramen: ŘSD

Chybějící úsek D1 způsobuje velké komplikace v samotném Přerově, přes který musí jezdit velká část tranzitní dopravy. ŘSD zde i kvůli chybějící dálnici staví takzvaný průpich městem.

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Děti Země Přerov Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top Voda z Tetčic
287 komentářů