dkv-spojujeme

Rozhodnuto: Škoda dodá desítky vlaků pro varšavské metro za sedm miliard

Vizualizace nového metra pro Petrohrad. Foto: Škoda TransportationVizualizace nového metra pro Petrohrad. Foto: Škoda Transportation

Plzeňská strojírna Škoda Transportation si může po více než roční soudní tahanici připsat další obří zahraniční zakázku. Polský soud definitivně

Plzeňská strojírna Škoda Transportation si může po více než roční soudní tahanici připsat další obří zahraniční zakázku. Polský soud definitivně rozhodl, že česká skupina loni zvítězila v tendru na dodávku 45 vlaků pro varšavské metro oprávněně. Informují o tom polské zpravodajské weby včetně portálu TransportPubliczny.

Škoda podle něj šla do tendru s cenou 1,3 miliardy zlotých (cca 6,8 miliardy korun), vítězem byla vyhlášená už loni v červnu. Konkurenti Stadler a Siemens se nicméně proti výsledku odvolali a letos v lednu věc pohnali až k soudu. Ten potvrdil vítězství Škody.

„Zahajujeme proces směřující k podpisu smlouvy,“ cituje portál mluvčí dopravního podniku Metro Warszawskie Annu Bartońovou. Na naplnění smlouvy bude mít Škoda 53 měsíců, první vlak by měl být dodán do 20 měsíců od podpisu. Metro Warszawskie může přitom využít opci na dalších osm souprav.

Škodovácké vlaky by měly zajistit provoz na nové (ve Varšavě druhé) lince metra, která slouží od roku 2015. Podle dřívějších zpráv polských médií jde o vůbec největší zakázku na vozidla v historii varšavského metra. V předchozích tendrech zvítězily Alstom a Siemens.

Škoda Transportation už dodávala metro pro Petrohrad, a to ve spolupráci s ruským Vagonmašem. Finančně podobně velkou zakázku získala Škoda loni i v Německu, když dodá 80 tramvají pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr, který zajišťuje dopravu v regionu kolem měst Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.

Tagy metro Varšava Škoda Transportation varšava
39 komentářů