Revoluční ulice v Praze se promění na korzo. Místo asfaltu dostane dlažbu, rychlost se sníží na 30 km/h

Budoucí podoba Revoluční ulice v Praze. Pramen: IPRBudoucí podoba Revoluční ulice v Praze. Pramen: IPR

V ulici budou také rozšířeny chodníky, díky čemuž vznikne větší prostor pro chodce, stromy, lavičky, pítka nebo stojany na kola.

Pražskou Revoluční ulici čeká zásadní proměna. Rada hlavního města se shodla na úpravě předchozího usnesení a plánovanou rekonstrukci ulice tak čeká několik změn celkového řešení. Oznámil to dnes pražský Institut plánování a rozvoje (IPR).

Oproti původnímu návrhu bude v ulici snížena rychlost na 30 km/h a povrch vozovky bude vydlážděn. Využití dlažebních kostek má mimo jiné zajistit dostatek vláhy pro nové stromořadí. V ulici budou také rozšířeny chodníky, díky čemuž vznikne větší prostor pro chodce, stromy, lavičky, pítka nebo stojany na kola. V návrhu se také počítá s umístěním restauračních zahrádek.

Revoluční třída je spolu s ulicí Národní a Na Příkopě součástí tzv. Hradebního korza, které kopíruje původní staroměstské opevnění. Úpravy vyplývají ze studie z roku 2018, kterou zpracovalo studio Aoc architekti ve spolupráci s IPR. „Koncepční studie si bere za cíl povýšit Revoluční třídu na plnohodnotný městský bulvár, který je příjemný zejména pro pěší,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček.

Pokud jde o hromadnou dopravu, zastávka tramvaje bude přemístěna blíže k řece a v obou směrech vzniknou širší ostrůvky. „Chceme z Revoluční ulice vytvořit promenádu s širokými chodníky, kvalitními povrchy, lavičkami a lépe dostupnou MHD. Tak jak to má v centru moderní metropole být,“ doplnil náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Na studii navazuje rekonstrukce veřejného prostranství před obchodním domem Kotva, kde se zruší zastřešený vstup do podzemního supermarketu a zároveň zde přibydou místa k posezení.

Tagy Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy praha Revoluční Top
88 komentářů