Registrace nových autobusů za první dva měsíce vylétly více než dvojnásobně

Nové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého krajeNové autobusy pro Královéhradecký kraj. Foto: FB Veřejná doprava Královéhradeckého kraje

Registrace letos táhnou nákupy nových autobusů pro Královéhradecký kraj.

Rozsáhlá proměna flotily tuzemských autobusových dopravců pokračuje. Ukazují to data o registracích nových autobusů za první dva měsíce letošního roku. V meziročním porovnání registrace stouply o 106 %, za únor dokonce o 176 %.

Vyplývá to z dat Svazu dovozců automobilů. Za velkým nárůstem je podobně jako v loňském roce především obměna vozidel na základě nových smluv pro kraje, tentokrát pro Královéhradecký kraj. V regionu od 1. března platí nové kontrakty, které počítaly s nákupy nových autobusů. Jen za únor byla v Královéhradeckém kraji registrována polovina všech nových autobusů. Kraj již dříve oznámil, že vyjede celkem přes 200 nových autobusů.

Od ledna do února se v Česku registrovalo 337 autobusů, loni za stejnou dobu to bylo 163 vozidel. Trend růstu by mohl přitom ještě pokračovat díky dalším soutěžím na provoz regionální autobusové dopravy, zejména pak v Pardubickém a Jihočeském kraji.

Zatímco loni za celý rok výrazně vyhrálo Iveco, letos se na českém trhu vrátil na post tuzemské jedničky během prvních dvou měsíců SOR Libchavy s téměř polovičním podílem (148 autobusů). Na dalších místech je Iveco se 108 autobusy a Setra se 30 vozy.

Český trh zažil loni rekordní prodeje autobusů, registrovalo se jich 1367. Letošní lednové a únorové prodeje jsou nejvyšší v historii.

Tagy Iveco Bus Královéhradecký kraj registrace autobusů SOR Libchavy zajištění dopravní obslužnosti Královéhradeckého kraje
17 komentářů