Ratingová agentura chce po Českých drahách vysvětlení personálního zemětřesení

Lokomotiva 162 ČD, Ústí nad Labem, zdroj: České dráhyLokomotiva 162 ČD, Ústí nad Labem, zdroj: České dráhy

České dráhy budou muset ratingové agentuře Moody´s vysvětlovat nedávné velké personální změny v dozorčí radě. Podle informací deníku Zdopravy.cz dorazil

České dráhy budou muset ratingové agentuře Moody´s vysvětlovat nedávné velké personální změny v dozorčí radě. Podle informací deníku Zdopravy.cz dorazil v minulých dnech na vedení Českých drah od ratingové firmy dotaz, ve kterém agentura žádá vysvětlení, jaký dopad mohou mít velké rošády ve vedení na chod firmy.

Nejde o první dotazs tohoto typu, podobně musely České dráhy odpovídat v roce 2013, když tehdejší ministr úřednické vlády Zdeněk Žák provedl čistku v dozorčí radě i představenstvu. Jde o citlivé téma: ratingové hodnocení přímo ovlivňuje, za kolik si České dráhy půjčují.

České dráhy existenci dopisu nepřímo potvrdily. „Agentura Moody´s nás sleduje kontinuálně a vyhodnocuje veškeré informace, které jsou důležité pro ratingové hodnocení ČD. Stabilita managementu nebo vztah majitele ke společnosti jsou přitom významnými kritérii. S agenturou veškerá tato témata aktivně komunikujeme,“ řekl mluvčí Českých drah.

České dráhy dlouhodobě drží několik let stabilní rating Baa2, tedy dva stupně od spekulativního pásma. Rating má stabilní výhled.  Naposledy získaly toto hodnocení letos v květnu. Dopravce má úspěšně za sebou i prezentace analytikům Moody´s. Každé zhoršení ratingu by mohlo znamenat výrazné zvýšení nákladů na úroky z úvěrů a dluhopisů. Jen loni zaplatily České dráhy na úrocích 1,1 miliardy korun.

Státního dopravce letos nečeká zásadní zadlužování, tento týden má naopak splatit čtyřmiliardovou emisi dluhopisů. Peníze na ně má připravené z výnosu z převodu nádraží na SŽDC a jiné emise dluhopisů. Letos se dluhopisy chystá vydat pouze ČD Cargo, získané peníze mají sloužit na nákup nových lokomotiv.

Tagy České dráhy Moody´s rating
23 komentářů