Dráhy si udržely rating, agentura předpokládá prodloužení desetiletých smluv

Jednotka railjet v barvách Českých drah. Foto: ČDJednotka railjet v barvách Českých drah. Foto: ČD

České dráhy si i letos udržely u agentury Moody’s ratingové hodnocení Baa2, tedy dva stupně od spekulativního pásma. Rating má

České dráhy si i letos udržely u agentury Moody’s ratingové hodnocení Baa2, tedy dva stupně od spekulativního pásma. Rating má stabilní výhled. O rozhodnutí agentury informoval web Patria.cz. Dráhy se na stupeň Baa2 dostaly po dvojím poklesu a stagnaci v roce 2016, od té doby si jej drží.

Agentura ocenila důraz na efektivitu v nákladní dopravě a solidní tržní pozici a jistotu tržeb v osobní dopravě. Ta souvisí s desetiletými smlouvami, které mají dráhy podepsané s ministerstvem dopravy a 14 kraji. Smlouvy sice vyprší s koncem příštího roku, Moody’s ale předpokládá, že většina z nich bude úspěšně obnovena.

Agentura rovněž zmiňuje zlepšení provozních výsledků. Dráhy loni vydělaly 984 milionů korun, potřetí v řadě tak dosáhly kladného hospodářského výsledku. Poprvé v novodobé historii je v plusu i hospodaření za osobní dopravu, která ohlásila zisk šest milionů korun.

Šéf drah Pavel Krtek vyjádřil nad udržením ratingu uspokojení. „Tato zpráva má zásadní význam pro věřitele, kteří nám půjčili peníze na nákup nových vozidel, ale také pro akcionáře a zaměstnance,“ uvedl Krtek. Podle něj ratingové hodnocení může pomoci při refinancování starších eurobondů v hodnotě 300 milionů eur, které jsou splatné příští rok. Dobrý rating podle Krtka podpoří poptávku po nových dluhopisech a může snížit úrokové náklady na ně.

Tagy České dráhy Moody´s rating
2 komentáře