Rakousko zavádí jednodenní dálniční známku, zdraží desetidenní

Dálnice A12 v Rakousku. Foto: AsfinagDálnice A12 v Rakousku. Foto: Asfinag

Jednodenní známka začne příští rok platit i v Česku.

Rakousko od příštího roku poprvé nabídne řidičům jednodenní dálniční známku. Dosud si musejí i pro pár hodin jízdy po rakouských dálnicích zakoupit pouze desetidenní verzi.

O zavedení jednodenní známky rozhodla rakouská vláda. O detailech informuje na svých stránkách ministerstvo pro ochranu klimatu, životní prostředí, energie, mobilitu, inovace a technologie. Povinnost nabídnout od příštího roku jednodenní dálniční známku stanovila Evropská unie.

Jednodenní dálniční známka vyjde v Rakousku pro příští rok na 8,60 eur. Desetidenní zdraží z 9,90 na 11,50 eur. Dvouměsíční naopak zlevní o deset centů na 28,90 eur. Roční bude stát stejně jako letos 96,40 eur.

Denní známka je reakcí na novou směrnici Evropské unie, která stanovila nově povinnost nabízet poplatek za použití dálnic jen na 24 hodin. V Česku má začít platit od března příštího roku, vyjde na 200 korun.

Podle pravidel směrnice mají členské země Evropské unie povinnost se od března 2024 řídit při stanovení cen časových poplatků povinným stropem, který se vypočítává procentuálně vůči ročnímu poplatku. Měsíční známka tak musí být maximálně do 19 % ročního poplatku, desetidenní do 12 % a nově bude také denní známka ve výši 9 % té roční.

Součástí změn zpoplatnění a zdanění provozu na rakouských dálnicích je i zavedení poplatku za emise CO2 u mýtného pro nákladní auta. Mýtné pro nákladní vozidla se zvýší v průměru o 7,4 %.

Stát příští rok zavede jednodenní dálniční známky

Tagy ASFINAG jednodenní dálniční známka mýto Rakousko
57 komentářů