Ptejte se Oldřicha Sládka, výkonného ředitele ŽESNAD.cz. Bude hostem podcastu Cesty Zdopravy.cz

Nákladní vlak v Rakovníku. Foto: ŽESNAD.czNákladní vlak v Rakovníku. Foto: ŽESNAD.cz

Pomohla pandemie nákladní železniční dopravě? Co dělají pro zrovnoprávnění se silniční dopravou?

Oldřich Sládek bude hostem dalšího dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz. Otázky mu můžete pokládat do nedělního večera.

Psal se 19. květen roku 2016, když byl založen profesní spolek Sdružení železničních nákladních dopravců České republiky se zkratkou ŽESNAD.CZ. Jeho prvním výkonným ředitelem byl ten den zvolen Oldřich Sládek, který tak už přes pět let pracuje na prosazování zájmu nákladních železničních dopravců v Česku. Právě on přijal pozvání do dalšího dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz, který vám přineseme příští týden.

Co udělala pandemie s nákladní dopravou na železnici? Jak se vyvíjí přepravy jednotlivých komodit? Které druhy přeprav rostou, které stagnují a které naopak padají dolů? Jak bojují nákladní dopravci s kapacitou dráhy v těch nejkritičtějších místech? Na jaké projekty ŽESNAD nejvíc tlačí? Vadí stále nákladním dopravcům příliš hustý takt osobních vlaků, které na některých místech nákladům tak trochu překáží? Jak řešit problém poslední míle při přepravě zboží na železnici? Má vůbec smysl propojovat Asii a Česko nákladními vlaky? A je Green deal skutečnou příležitostí pro nákladní dopravu na železnici?

Nejen tato témata probereme s Oldřichem Sládkem při natáčení dalšího dílu podcastu. Dojde také na nerovné podmínky kamionové a železniční nákladní dopravy v platbě za infrastrukturu i na to, zda jsou dopravci spokojeni se státními postrky nákladních vlaků mezi Kutnou Horou a Brnem.

ŽESNAD.cz se stal rychle nejsilnějším sdružením firem na české železnici, který připomínkuje návrh investic či změny norem. V poslední době se ŽESNAD zasadil například o rychlé zprovoznění tratě z Hodonína na Slovensko, aby ji mohli po dobu odklízení následků tornáda, které zasáhlo jižní Moravu, využít aspoň některé vlaky.  Dlouhodobým tématem ŽESNAD.cz je i osvobození od poplatků za obnovitelné zdroje energie.

Ptejte se našeho hosta na vše, co vás zajímá o nákladní železniční dopravě v Česku. Své otázky můžete psát do diskuse k tomuto článku až do nedělního večera 11. července 2021. Řadu z nich pak našemu hostovi při natáčení příští týden položíme rádi za vás.

Tagy podcast Cesty Zdopravy.cz Žesnad.cz
90 komentářů