Ptejte se Anny Marešové, hostem podcatu bude designérka T3 Coupé i lanovky na Petřín

Tramvaj T3 Coupé. Pramen: DPPTramvaj T3 Coupé. Pramen: DPP

Oceňovaná designérka získala prestižní ocenění Red Dot Design Award za návrh tramvaje i intimních pomůcek.

Pozvání do právě připravovaného dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz přijala designérka Anna Marešová. Její studio Anna Marešová designers vyhrálo mezinárodní soutěž na podobu nové lanovky na Petřín a stojí za vzhledem oceňované pražské vyhlídkové tramvaje T3 Coupé. Je známá také unikátním designem intimních pomůcek pro ženy, pro které založila vlastní značku Whoop·de·doo.

Produktovému designu se věnovala na Fakultě umění a designu na univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a později i na University of Derby ve Velké Británii. Už v rámci své bakalářské práce získala cenu Národního technického muzea za návrh tramvaje pro Prahu, v rámci diplomové práce pak na sebe upozornila návrhem designu intimních pomůcek pro ženy. Za tento projekt získala Národní cenu za studentský design 2011.

Letos už to bude šest let od chvíle, kdy pražský dopravní podnik zařadil do své flotily vyhlídkovou tramvaj T3 Coupé, což byl okamžik, kdy si všimli ve větší míře Anny Marešové i lidé, kteří se věnují dopravě.

Ve své práci se ale zabývá také tématem udržitelného designu. „Mám ráda udržitelnost, ale tu opravdovou. Některé věci, které udržitelně vypadají, takové vždy nejsou. To se stává u velkých, globálních firem, protože ty už z toho principu, že jsou globální, nemůžou být nikdy udržitelné,“ řekla loni pro Český rozhlas Anna Marešová.

„Snažím se mít málo věcí a mám pocit, že žiji docela jednoduchý, snad celkem udržitelný život. Nemám auto, proto jezdím z Malé Strany na kopec na Letnou tramvají. Asi by pro mne bylo hrozně těžké bydlet třeba na okraji Prahy v nějakém satelitu, abych musela každý den koukat jen na televizi a pak strávit 40 minut v autě. To mi přijde strašně špatně strávený čas,“ nechala se slyšet.

Jak vnímá Anna Marešová český dopravní design? Jak se jí navazovalo na práci Františka Kardause? Jak vznikl nápad na originální zamilované lanovky pro pražský Petřín? Jak vypadá práce designérky od prvního nápadu až po vítezství v mezinárodní soutěži? Podléhá design módním vlivům? Narazí i v dnešní době designéři na limity výroby, že jejich myšlenky a nápady má průmysl problém převést do praxe? Na čem pracuje právě teď? Na které ze svých designových návrhů je nejvíc hrdá? A jaký je zájem o značku jejích intimních pomůcek?

Své otázky můžete psát Anně Marešové i vy v diskusi k tomuto článku až do úterního odpoledne.

Tagy Anna Marešová Anna Marešová Designers Doporučeno podcast Cesty Zdopravy.cz
43 komentářů