První tramvaj po více než půl století. V Kodani se blíží restart kolejové městské dopravy

Nová tramvaj Siemens Avenio pro provoz v Kodani. Foto: Hovedstadens LetbaneNová tramvaj Siemens Avenio pro provoz v Kodani. Foto: Hovedstadens Letbane

Provoz na nové trati začne v roce 2025.

Padesát jedna let poté, co Kodaň zcela zrušila tramvajový provoz, dorazila do dánského hlavního města první nová tramvaj. Vozidlo Avenio si objednala od Siemensu společnost Hovedstadens Letbane, která v Kodani křísí tramvajový provoz. K zahájení dopravy s cestujícími má dojít v roce 2025.

O příjezdu první tramvaje informoval Hovedstadens Letbane na svých stránkách. Přesunu předcházelo dlouhé testování nového vozidla na zkušebním okruhu ve Wildenrathu. Nová tramvaj má 64 sedaček a celkovou kapacitu 290 cestujících. Je plně nízkopodlažní, klimatizovaná a vybavená nejnovějším informačním systémem. V tramvaji bude na čtyřech místech prostor pro kočárky a přepravu lidí na vozíku.

Siemens získal zakázku roce 2018. Nové tramvaje budou jezdit na 28 kilometrů dlouhé trati, která spojí město Lyngbny na severním předměstí Kodaně a Ishøj na jihu. Siemens dodá do Kodaně celkem 29 čtyřčlánkových tramvají, má opci na dalších třicet. Nová dráha má nahradit autobusovou linku.

Nová tramvaj Siemens Avenio pro provoz v Kodani. Foto: Hovedstadens LetbaneNová tramvaj Siemens Avenio pro provoz v Kodani. Foto: Hovedstadens LetbaneNová tramvaj Siemens Avenio pro provoz v Kodani. Foto: Hovedstadens LetbaneNová tramvaj Siemens Avenio pro provoz v Kodani. Foto: Hovedstadens LetbaneNová tramvaj Siemens Avenio pro provoz v Kodani. Foto: Hovedstadens LetbaneTrasa nové tramvajové trati v Kodani. Foto: Hovedstadens Letbane
Tagy Hovedstadens Letbane Kodaň Siemens Avenio Siemens Mobility
17 komentářů