První SMART zastávky na české železnici jsou hotové, začne pilotní provoz

Nový přístřešek SMART zastávky Louny střed. Foto: Město LounyNový přístřešek SMART zastávky Louny střed. Foto: Město Louny

O dalších zastávkách bude rozhodnuto po zkušenostech s prvními.

Společnost Starmon dokončila s posledním červencovým dnem instalaci nových přístřešků pro takzvané SMART zastávky. Vzniklo jich celkem 18 ve 12 lokalitách.

Cestující v novém typu zastávek najdou tři digitální informační panely zobrazující pevný jízdný řád, odjezdy a polohy vlaku. Aktuální informace z odjezdové tabule hlásí reproduktor. Zastávka je napájena ze solárních panelů a z baterie.

Osazování přístřešků bylo dokončeno k poslednímu červencovému dni a nyní postupně probíhá jejich zprovozňování a testování. Do konce tohoto měsíce se počítá s předáním jednotlivých SMART zastávek místním správcům a od 1. září by pak již měl běžet pilotní provoz,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Jedním z měst, kde taková zastávka vznikla, jsou Louny. „Oproti původnímu plechovému a tmavému přístřešku se zastávka proměnila v moderní a prosvětlenou, vytvořenou v anti-vandal provedení. Cestující zde využijí lavičku, wifi připojení, nebo dokonce i elektrickou zásuvku na 230 V. Osvětlení tvoří dvě LED svítilny a je řízeno na základě pohybu vlaku,“ uvedlo město Louny v tiskové zprávě.

Pro vyšší pocit bezpečnosti je zabudován kamerový systém. V případě ohrožení, zdravotních problémů nebo pádu do kolejiště je tu umístěno SOS tlačítko. Po delším stisku naváže tísňové volání s dispečerem.

Dotykový displej, zásuvka na dobíjení a antivandal. Na železnici míří smart zastávky

Správa železnic nechala zastávky postavit ve dvou provedeních. Typ určený pro užší nástupiště se osazoval v Doubravici nad Svitavou, Dolní Lhotě a na zastávce ve Velké Bystřici. V lokalitách Golčův Jeníkov zastávka, Újezd u Brna, Rohatec zastávka, Nový Hrozenkov zastávka, Dolní Lutyně, Proseč nad Nisou, Dobkovice, Lovosice zastávka a Louny střed je přístřešek širší.

Stavba 18 přístřešků stála 26 milionů korun. „Případné rozšiřování SMART zastávek do dalších míst potom bude záviset na zkušenostech získaných během pilotního provozu,“ dodal Gavenda.

Více snímků z lounské zastávky je na facebookovém profilu Lounská sojka.

Nový přístřešek SMART zastávky Louny střed. Foto: Město LounyNový přístřešek SMART zastávky Louny střed. Foto: Město LounyNový přístřešek SMART zastávky Louny střed. Foto: Město LounyNový přístřešek SMART zastávky Louny střed. Foto: Město LounyNávrh podoby Smart zastávky. Foto: Správa železnic

 

Tagy Smart zastávky Správa železnic Starmon
23 komentářů