První osobní Dreamliner prošel proměnou na nákladní letoun

Boeing 787 společnosti Kenya Airways. Foto: Eric Salard / Flickr.comBoeing 787 společnosti Kenya Airways. Foto: Eric Salard / Flickr.com

Certifikovaná demontáž sedaček může leteckým společnostem ulehčit přechod z osobní k nákladní dopravě.

Kenya Airways představily Boeing 787 Dreamliner, který prošel úpravou z osobního na plně nákladní letadlo a úřady takovou úpravy schválily. Jde o reakci na nedostatek cestujících a naopak rostoucí poptávku po letecké nákladní dopravě.

Úprava spočívala v demontáži všech sedaček na celé palubě i instalaci zařízení pro uchycení nákladů. Ke konverzi došlo ve spolupráci se společností Avianor. Na místě, kde jinak sedí cestující, je tak možné přepravit až 16 tun nákladu, s využitím původního nákladového prostoru pak 46 tun. Upravený Dreamliner nazval dopravce jako „preighter“, což je úprava anglického slova freighter označující nákladní letadlo.

Upravený Boeing 787-8 společnosti Kenya Airways pro nákladní dopravu. Foto: Kenya Airways

Boeing 787-8 společnosti Kenya Airways upravený pro nákladní dopravu. Foto: Kenya Airways

Konverze probíhala během prosince a ledna. Podle aerolinek jde o způsob, jak zajistit například dopravu léků či vakcín do řady zemí. Kenya Airvays mají aktuálně ve flotile celkem 9 Dreamlinerů.

Řada dopravců už osobní letadla pro přepravu nákladů i na palubě pro cestující využívala, možnosti využití ale limitovaly sedačky. Jejich demontáž podléhá schválení úřadů. Dopravce získal schválení od keňského úřadu civilního letectví i od amerického FAA. Společnost Avinor očekává, že zájem o podobné změny letadel budou mít i další dopravci.

„Je to možný způsob, jak mohou letecké společnosti reagovat na změny na trhu,“ říká o úpravách šéf Avianoru Matthieu Duhaime.

Tagy 787-8 Avinor Boeing 787 Kenya Airways konverze osobního letadla na nákladní
17 komentářů