První odhad: Tornádo způsobilo na koridoru škodu 100 milionů, zničilo i protihlukové stěny

II. koridor a následky tornáda z 24. 6. 2021. Pramen: Správa železnicII. koridor a následky tornáda z 24. 6. 2021. Pramen: Správa železnic

Obnovení elektrického provozu na koridoru bude podle Správy železnic otázkou týdnů.

(Aktualizováno 14:54) Správa železnic už má první odhad škody na 2. koridoru mezi Břeclaví a Hodonínem, kde se ve čtvrtek v podvečer prohnalo ničivé tornádo. Odhad škod zatím činí 100 milionů, celkový rozsah následků tornáda se ale dále zjišťuje.

Nejponičenější je úsek Moravská Nová Ves – Lužice. „Totálně poškozené je trakční vedení, traťové zabezpečovací zařízení včetně návěstidel autobloku, částečně poničené jsou objekty zastávek Hrušky a Lužice. Bouře zdemolovala například i protihlukové stěny a do kolejiště nanesla velké množství trosek z okolí,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Zaměstnanci Správy železnic na místě pracují nepřetržitě od čtvrtečního večera, prioritou je podle Gavendy zprůjezdnit jednu kolej. „Máme zde naše traťové čety, čety elektroprovozu, pomáhají drážní hasiči z Přerova a Brna a k dispozici máme i externí firmy,“ sdělil mluvčí. Jedna část čet postupuje od Břeclavi, druhá od Hodonína.

„Délku trvání prací nelze v tuto chvíli předjímat. Připravené máme dieselové lokomotivy k obnovení provozu po zprůjezdnění 1. koleje. Do jednotlivých stanic zároveň navážíme dieselové agregáty ke zprovoznění staničního zabezpečovacího zařízení,“ doplnil Gavenda.

Obnovení elektrického provozu bude podle Správy železnic spíše otázkou týdnů. Poničené jsou totiž i brány trakčního vedení vyrobené na míru a zatím není ani jasné, zda nebudou muset být znovu vybetonovány i základy pro některé sloupy.

Vlaky mezi Břeclaví a Přerovem mohou jezdit odklonem přes Nezamyslice, nákladní vlaky využívají podle sdružení ŽESNAD.CZ i cestu přes Českou Třebovou. Průjezdná je trať z Brna do Břeclavi i z Břeclavi na Slovensko a do Rakouska. Kvůli výpadkům nadřazené elektrické soustavy je však částečně omezený počet současně jedoucích vlaků, aby nedošlo k přetížení traťové napájecí soustavy.

Kvůli spadlým drátům velmi vysokého napětí byla uzavřena  i dálnice D2, a to na 50. kilometru u Břeclavi, kde se vytvořily kolony. Dopravní zácpa je i v Břeclavi, průjezd městem trvá desítky minut. Po 14. hodině došlo k dokončení opravy poškozeného vedení a provoz byl obnoven.

Bouře s krupobitím a v tuzemsku dosud nevídaně silným tornádem nejhůře zasáhla obce Hrušky, Moravskou Novou Ves, Lužice a Mikulčice. Záchranáři hlásí stovky zraněných i několik mrtvých.

 

Tagy bouřky D2 II. koridor Správa železnic tornádo
74 komentářů