Jižní Moravu zasáhlo tornádo. Vítr zastavil provoz na koridoru i dálnici D2

Poškozená železniční trať po silném větru. Foto: Správa železnicPoškozená železniční trať po silném větru. Foto: Správa železnic

Správa železnic zkoumá rozsah poškození tratí, předpokládá opravy až v řádu týdnů.

Jižní Moravu dnes zasáhla přírodní katastrofa v podobě silného větru. Vzdušný vír na Hodonínsku a Břeclavsku zdevastoval některé obce. Záchranáři v Jihomoravském kraji zatím hlásí zhruba 150 zraněných. Vedle lidí a domů utrpěla i dopravní infrastruktura.

„Po průchodu silné bouřky je na Hodonínsku zastavený provoz na 2. železničním koridoru. V současné době se pokoušíme zjistit rozsah poškození trati. Vzhledem ke škodám způsobeným v okolí však bude výrazné a vyžádá si opravy v řádu dnů až týdnů,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Koridor stojí v úseku Hrušky – Hodonín – Rohatec, čety Správy železnic přitom mají k místu kvůli popadaným stromům ztížený přístup. Stojí i dalších zhruba 15 méně významných tratí.

Uzavřena je i dálnice D2, a to mezi kilometry 49 až 51. Úsek je oboustranně neprůjezdný. „Důvodem jsou spadlé stožáry vysokého napětí v důsledku silné bouřky a dopravní nehoda nákladního vozidla,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic. Složitá je podle silničářů i situace na I/55, na kterou popadaly stromy. Policie proto vyzvala řidiče, aby na jihomoravské silnice vůbec nevyjížděli a nekomplikovali tak situaci záchranářům, kteří na místo míří.

„Všechny dostupné jednotky IZS včetně záchranných útvarů a USAR týmů zasahují nebo se přesunují na Hodonínsko, kde několik obcí zasáhlo tornádo,“ doplnil ministr vnitra Jan Hamáček. Záchranáři řeší nehody či zavalené lidi v domech.

Zvláště tvrdě zasáhlo tornádo obci Hrušky. „Půlka obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byla mrštěná na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje,“ popsal serveru iDnes.cz místostarosta Marek Babisz.

Starostové obcí přitom nevylučují oběti na životech. Ty později (zatím bez upřesnění počtu) potvrdila Česká televize.

Tagy bouřky D2 II. koridor Jihomoravský kraj tornádo
44 komentářů