První krok k obnovení dopravy. JHMD žádají o povolení k provozování dráhy

JHMD, trať Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, trať Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Insolvenční správkyně tento týden odstranila Borise Čajánka, jeho syna Ondřeje Čajánka a Martina Malého z pozic jednatelů Správy úzkokolejných drah.

Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), které jsou od října v úpadku, udělaly první krok k obnovení dopravy na tratích z Jindřichova Hradce do Obrataně a z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice. Skrze svou novou dceru Správa úzkokolejných drah podaly dle informací deníku Zdopravy.cz na Drážní úřad žádosti o úřední povolení k provozování dráhy. Dodatečně to potvrdila mluvčí DÚ Pavlína Straková.

Drážní úřad zrušil JHMD úřední povolení k provozování obou regionálních drah začátkem dubna z důvodu finanční nezpůsobilosti. Šlo o poslední ze série důležitých dokumentů, o které zadlužená firma postupně přišla. Za účelem jejich obnovy si pořídila novou dceřinou společnost.

Žádost o úřední povolení přichází krátce poté, co vedení firmy na základě rozhodnutí soudu převzala od Borise Čajánka insolvenční správkyně Daniela Urbanová. Soud mimo jiné zkritizoval neschopnost Čajánkova vedení dodat všechny potřebné dokumenty pro podání žádosti, přístup „dlužnice“ označil za „liknavý a až okázale ledabylý“.

Správkyně také tento týden odstranila Borise Čajánka, jeho syna Ondřeje Čajánka a Martina Malého z pozic jednatelů Správy úzkokolejných drah. Správa úzkokolejných drah má nyní dva nové jednatele: Urbanovou a Vladimíra Voštu.

Úřední povolení k provozování dráhy je základním předpokladem k získání osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. To dosavadní firmě vypršelo loni 2. října, aniž by si firma v předstihu požádala o nové. Ten den také na tratě naposledy vyjely vlaky. Drážní úřad přitom doporučuje žádost o osvědčení podat půl roku před vypršením původního.

Teprve po zisku osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy budou moci na jindřichohradecké úzkokolejky vyjet vlaky. Stane se tak nejspíš pod hlavičkou jiného dopravce, neboť JHMD v polovině loňského října přišly i o osvědčení dopravce. Jednání se dle informací v insolvenčním rejstříku vedou se společností WTT, přesněji řečeno s její dcerou Good thing.

Vzhledem ke lhůtám Drážního úřadu je ale pravděpodobně prázdninová sezóna ztracená. O dalším osudu JHMD budou 25. května rozhodovat věřitelé.

Tagy insolvence JHMD JHMD Správa úzkokolejných drah
41 komentářů