První kraj zavádí zákaz nástupu předními dveřmi v meziměstských autobusech, první dopravci vyžadují roušku

Nové autobusy Iveco Crossway pro ČSAD Liberec. Foto: Martin BobekNové autobusy Iveco Crossway pro ČSAD Liberec. Foto: Martin Bobek

(aktualizováno 19:32) Různým způsobem řeší dopravci po celém světě, jak zamezit šíření koronaviru cestujícími a současně a nenakazit své zaměstnance.

(aktualizováno 19:32) Různým způsobem řeší dopravci po celém světě, jak zamezit šíření koronaviru cestujícími a současně a nenakazit své zaměstnance. Ve většině měst se už v posledních dnech kromě intenzivnější očisty stalo standardem nastupování prostředními a zadními dveřmi a alespoň částečná izolace řidiče, v meziměstské dopravě zůstávají řidiči ale dál v podstatě bez ochrany.

K razantnímu kroku přistoupili ve slovenské Banské Bystrici. Nově do autobusu nesmí nikdo, kdo nemá roušku nebo alespoň šátek či šálu přes ústa. Dopravce současně doporučuje cestujícím, aby cestovali i s rukavicemi.  Stejné opatření zavedl večer jihočeský dopravce ČSAD České Budějovice.

https://www.facebook.com/busem.cz/photos/a.363122243891813/1258278451042850/

V Česku zatím mohou ve všech dopravních prostředcích. První kraj se ale rozhodl už zavést zákaz nástupu předními dveřmi i u meziměstských linek, kde tak nebudou mít lidé možnost se odbavit. Krizový štáb Libereckého kraje dnes oznámil, že bude zakázán nástup a výstup předními dveřmi. Stejně tak nebude možné zakoupit u řidiče lístek ani si jej u řidiče na odbavovacím zařízení označit. „Nařízení se týká všech dopravců a všech dopravních prostředků ve veřejné hromadné dopravě v našem kraji. Chceme tímto ochránit řidičky a řidiče autobusů, vlaků i tramvají, kteří se při práci setkávají s velkým množstvím jiných osob,“ uvedl hejtman Libereckého kraje (Starostové pro Liberecký kraj) Martin Půta.

Podobné opatření zavedla u příměstských autobusů Praha. Jde zatím ale o polovičaté řešení: platí u příměstských autobusů pouze na území hlavního města Prahy. Jinými slovy, ve stejném autobuse může cestující v Klánovicích nastoupit zadními dveřmi, ale o kousek dál v Šestajovicích přes řidiče a odbavit se.

https://www.facebook.com/prazskaintegrovanadoprava/photos/a.252212371518395/3721893384550259/

Podle serveru iDnes.cz  šlo o požadavek Prahy, který ale narazil u Středočeského kraje, po kterém příměstské linky také vedou. Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO2011) tvrdí, že jednání s dopravci zatím neproběhla. „Pan radní František Petrtýl (ANO2011) teprve bude dopravce svolávat, obvolává je a řeší s nimi nastalou situaci,“ řekla iDnes.cz.

Další omezení večer oznámil DPP. Od pondělí uzavře všechna prodejní místa.

Tagy koronavir Liberecký kraj ochrana před koronavirem omezení dopravy kvůli koronaviru Pražská integrovaná doprava Středočeský kraj
9 komentářů