První dopravce v zemi začne cestujícím měřit teplotu, MHD v Mladé Boleslavi bude jen pro zaměstnance Škody Auto

Autobusy Iveco Urbanway v Mladé Boleslavi. Foto: Dopravní podnik Mladá BoleslavAutobusy Iveco Urbanway v Mladé Boleslavi. Foto: Dopravní podnik Mladá Boleslav

Dopravní podnik Mladá Boleslav po více než měsíci částečně obnoví svůj provoz. Zatím ale jen pro zaměstnance Škody Auto. Dopravce

Dopravní podnik Mladá Boleslav po více než měsíci částečně obnoví svůj provoz. Zatím ale jen pro zaměstnance Škody Auto. Dopravce bude prvním v zemi, který před nástupem do autobusu bude kontrolovat, zda nemají teplotu.

Spuštění provozu souvisí s obnovením výroby v největší firmě v České republice. Po pěti týdnech automobilka začíná zatím s dvousměnným provozem. Autobusy budou fungovat jako veřejný svoz pro zaměstnance Škoda Auto pro dopravu na a ze směny. Autobusy budou navážet čtyřikrát denně na všechny směny a zpět, a to z jednadvaceti míst v okolí Mladé Boleslavi a příměstských částech. Dopravní podnik to oznámil na svých stránkách. Běžné linky pro všechny cestující zůstávají dál mimo provoz.

Cestující nečeká úplně přímá cesta k automobilce: autobusy z příměstských částí budou zaměstnance svážet na sedmi přestupních stanic, takzvané koridory. Ty budou rozmístěny na různých místech v Mladé Boleslavi, na nich mohou nastoupit jízdu i další zaměstnanci automobilky. Konečné budou u Bondy centra, Česany, Škoda Parts Centra a v Zalužanech u 13. brány. „Cestující se prokáží se zaměstnaneckou kartou, bude jim bezkontaktně změřena teplota a před nástupem do autobusu provedena dezinfekce rukou,“ popisuje dopravní podnik samotný proces.

Linky jsou naplánované tak, aby se zaměstnanci Škoda Auto, kteří bydlí v příměstských částech nebo v obcích, které obsluhuje městská autobusová doprava, dostali včas do práce (tedy na směny v 6.00, 14.00, 18.00 a 22.00). Jednotlivé spoje počítají s rezervou, aby lidé stihli včas dojít do zaměstnání.

Automobilka přijala více než 80 konkrétních opatření proti šíření koronaviru a slibuje maximální ochranu zaměstnanců. Katalog opatření mimo jiné předepisuje i povinnost nasadit si nejpozději při vstupu do areálu závodu roušku a během pracovní doby ji nesundávat. Roušku zaměstnancům poskytne firma. Každé směně bude přidělen čas navíc na čištění nářadí, telefonů, klávesnic, materiálů a povrchů. Mimo to budou všechny oblasti podléhat časté celkové dezinfekci. Pro zaměstnance ve výrobě se mimo jiné plánuje vytvoření menších týmů, které by měly pracovat ve stálém složení. Briefingy při střídání směn mají být stručné. Zaměstnanci také nebudou čerpat přestávky současně, nýbrž postupně, aby se minimalizoval přímý kontakt a tím i riziko nákazy.

Tagy Dopravní podnik Mladá Boleslav Škoda Auto
29 komentářů