Provoz na úzkokolejce stál kvůli vykolejení „hašišbedny“

Vykolejení motorového vozu mezi Chválkovem a Včelničkou. Foto: Drážní inspekceVykolejení motorového vozu mezi Chválkovem a Včelničkou. Foto: Drážní inspekce

Příčiny mimořádné události vyšetřuje Drážní inspekce.

Na téměř osm hodin zablokovala ve čtvrtek úzkokolejnou trať z Jindřichova Hradce do Obrataně mimořádná událost vlaku Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Mezi Chválkovem a Včelničkou na 27. kilometru došlo k vykolejení motorového vozu 805.9. Příčiny jsou zatím neznámé, případ šetří Drážní inspekce.

Na trati vykolejily dvě nápravy. K události došlo ve 14:24, provoz byl obnoven ve 22:07. Jde o modernizovaný vůz, pro který JHMD používají označení M 27.0, kvůli velmi netradičnímu designu se mu říká také „hašišbedna“. Šlo o osobní vlak z Obrataně do Jindřichova Hradce. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda na vozidle je odhadována na 200 tisíc korun, na infrastruktuře na 50 tisíc korun.

Zahájili jsme vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy,“ řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Co bylo příčinou vykolejení zatím, není jasné.

JHMD jsou aktuálně v šestiměsíčním moratoriu, které ho chrání před věřiteli. V insolvenčním rejstříku se zatím odehrává přestřelka mezi firmou a Krajem Vysočina. JHMD po Vysočině chce peníze za úhrady ztrát z provozu osobních vlaků, na které má podle svého názoru nárok. Kraj to odmítá.

Vykolejení motorového vozu mezi Chválkovem a Včelničkou. Foto: Drážní inspekceVykolejení motorového vozu mezi Chválkovem a Včelničkou. Foto: Drážní inspekceVykolejení motorového vozu mezi Chválkovem a Včelničkou. Foto: Drážní inspekceVykolejení motorového vozu mezi Chválkovem a Včelničkou. Foto: Drážní inspekce
Tagy drážní inspekce JHMD Jindřichohradecké místní dráhy vykolejení vlaku
42 komentářů