Nad úzkokolejkou na Vysočině znovu vyvstala autobusová hrozba

Drsné kouzlo jindřichohradeckých úzkokolejek. Pramen: JHMDDrsné kouzlo jindřichohradeckých úzkokolejek. Pramen: JHMD

Na Vysočině jsou tahanice obou stran stálicí, kraj straší dopravce autobusovou variantou už řadu let. 

V Kraji Vysočina neustaly ani po výměně vedení letité spory o další osud provozu na úzkorozchodné trati z Jindřichova Hradce do Obrataně, přesněji řečeno na 29 kilometrech, které leží na území Vysočiny. Kraj zvažuje, že vlaky společnosti JHMD budou nahrazeny autobusy. Upozornila na to Česká televize.

Podle krajského předsedy výboru pro rozvoj strategických projektů Martin Hyského (z koaliční ČSSD) hraje roli vedle ceny i rychlost přepravy a komfort. Ke změně by zřejmě došlo po roce 2024, kdy vyprší současná smlouva s JHMD. „Je to vůle dvou smluvních stran a nikdo nás nemůže nutit, abychom po roce 2024 cokoliv dalšího činili,“ podotkl pro ČT Hyský. Vysočina nicméně možné nahrazení vlaků autobusy nejdřív projedná se starosty obcí na trati.

Dopravce chce v provozování vlaků pokračovat. „Přijde mi protisměrné, aby u takového subjektu, který povstal z popela, když to chtěly státní dráhy zavřít, tak dnes o něm uvažovat tak, že ten subjekt nechají zaniknout,“ řekl televizi statutární ředitel JHMD Boris Čajánek.

Na Vysočinu připadá 29 z celkových 79 kilometrů obou větví jindřichohradecké úzkokolejky (č. 228, 229). Zbytek je v jižních Čechách, kde kraj koncem roku 2019 výrazně dopravci navýšil platby za provoz vlaků. Naopak na Vysočině jsou tahanice obou stran stálicí a kraj straší dopravce autobusovou variantou už řadu let.

Tagy JHMD Kraj Vysočina
162 komentářů