Provoz na českém nebi a jeho budoucnost. Do podcastu přijde šéf dispečerů Jan Klas. Ptejte se

Dispečerské pracoviště. Ilustrační foto. Autor: ŘLPDispečerské pracoviště. Ilustrační foto. Autor: ŘLP

V podcastu probereme mimo jiné dopady covidu na provoz na českém nebi, budoucnost regionálních letišť nebo nábor dispečerů.

Hostem nového dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz bude dlouholetý šéf Řízení letového provozu (ŘLP) Jan Klas. Letectví se věnuje už od studentských let, v 80. letech vystudoval leteckou specializaci na Vysoké škole dopravy a spojů v Žilině. K ŘLP nastoupil v roce 1985.

Jan Klas Autor: ŘLP

Jan Klas
Autor: ŘLP

Jak zásadně se propadl letecký provoz nad Českou republikou v důsledku pandemie? Jaká čísla přinesl vrchol letošní letní sezony? Nabírá dnes ŘLP nové řídící letového provozu? Jak náročné je dostat se k této profesi? Jaká je dnes situace regionálních českých letišť, je tu šance pro jejich další rozvoj a je vůbec únosné, aby dlouhodobě zůstala v rukou krajů? Proč se stále nedaří v Evropě dohodnout řízení v systému Jednotného evropského nebe, a co by to znamenalo pro Českou republiku? Jak přesně fungují kalibrační letadla? Kolik za přelet českého území zaplatí majitel Airbusu A380?

Tyto a další otázky položíme Janu Klasovi při natáčení dalšího dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz. Ptát se můžete i vy. Své dotazy pište do diskuse k tomuto článku do středečního podvečera. Celý rozhovor s Janem Klasem přineseme v pátek v čase oběda.

Tagy Jan Klas řlp
20 komentářů