Prostějov-místní nádraží: Správa železnic dává přednost zbourání a výstavbě menší budovy

Jedna z možných budoucích podob místního nádraží v Prostějově. Vizualizace Správa železnic.Jedna z možných budoucích podob místního nádraží v Prostějově. Vizualizace Správa železnic.

Správa železnic aktuálně řeší budoucí podobu výpravní budovy na místním nádraží v Prostějově, kde připravuje rekonstrukci celé železniční stanice. Pracuje přitom

Správa železnic aktuálně řeší budoucí podobu výpravní budovy na místním nádraží v Prostějově, kde připravuje rekonstrukci celé železniční stanice. Pracuje přitom s několika variantami, přednost nicméně dává zbourání staré zchátralé budovy a výstavbě nové menší. Oznámila to dnes v tiskové zprávě.

Celkovou rekonstrukci železniční stanice Prostějov-místní nádraží plánuje Správa železnic provést v letech 2023 a 2024. V rámci stavby bude redukováno a rekonstruováno kolejiště a dojde k výstavbě nových nástupišť. Provoz vlaků ve stanici bude dálkově řízen z Kostelce na Hané.

Součástí projektu bude i řešení výpravní budovy, kterou tvoří dvě na sebe navazující části. Objekt je výrazně zchátralý. „Rozsáhlá výpravní budova neodpovídá našim současným požadavkům, proto už od minulého roku jednáme s prostějovským magistrátem o budoucím využití celého objektu. Pracujeme s několika variantami řešení. Kromě rekonstrukce budovy je ve hře také její prodej, uvažujeme rovněž o novostavbě většího nebo menšího objektu. Nejen z ekonomického hlediska se přikláníme k poslední variantě, zajímá nás ale názor města,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Novostavba většího, plně dvoupodlažního objektu by podle odhadů vyšla na 67 milionů korun. V případě úspornější (Správou železnic preferované) varianty by náklady dosáhly 45 milionů. Návrh částečně dvoupodlažního objektu má vycházet z architektury původní budovy. „Jeho výstavba by byla časově méně náročná, uvolněný prostor bude možné využít k vybudování parkovacích míst. Z pohledu Správy železnic jako investora je také důležité, že projekt výstavby menší budovy má největší šanci na schválení Centrální komisí Ministerstva dopravy,“ doplnila Správa železnic v tiskové zprávě.

Prostějov - místní nádraží. Pramen: Youtube.com

Prostějov – místní nádraží. Pramen: Youtube.com

Informace o plánovaném bourání budovy ve stanici Prostějov-místní nádraží loni vyvolaly ve městě značnou nevoli a chystala se petice za jeho zachování. Případný odkup nádražní budovy do vlastnictví města by podle primátora Františka Jury (ANO) závisel na předložených podmínkách a navržené ceně za budovu a pozemky.

Důležitou roli v rozhodování města sehrají i předpokládané náklady na rekonstrukci i možnosti využití nádražní budovy. Konečné slovo bude mít zastupitelstvo. O odkupu nádraží podle regionálního tisku uvažuje nejen prostějovská radnice, ale také podnikatel Richard Benýšek.

Samo město před nedávnem rozhodlo o demolici přilehlého bývalého depa.

Tagy Prostějov-místní nádraží Správa železnic Top
49 komentářů