Projektování tratí pro rychlovlaky jako videohra. Součástí Moravské brány budou dva tunely

Vizualizace vysokorychlostní trati. Foto: Afry CZVizualizace vysokorychlostní trati. Foto: Afry CZ

Nová trať má kromě zrychlení ulevit přetíženému koridoru.

Správa železnic (SŽ) a společnost AFRY dnes představily posun v přípravě vysokorychlostní trati Moravská brána I, která spojí Prosenice a Hranice. Jde o úsek, který by měl být v Česku jedním z prvních pro rychlovlaky.

Inovativní bude především přístup, jakým se bude trať představovat veřejnosti. Generální ředitel AFRY pro Česko a Slovensko Ivo Šimek uvedl, že trať představí i jako videoherní model. „Využíváme technologii založenou na videoherní platformě Unreal Engine, která umožňuje projektová data zobrazit zcela realisticky. Je to nástroj nové generace, který je v projektování infrastrukturních akcí v ČR průlomový. Na rozdíl od předdefinovaných ukázek prací formou vizualizací a animací vytváříme skutečné digitální dvojče celého úseku tratě o rozloze 200 km²,“ řekl Šimek.

3D model má posloužit pro komunikaci s veřejností. V případě projednávání 20 kilometrů dlouhého úseku ale nenaráží Správa železnic na takový odpor jako například u trasy Praha – Drážďany. Důvodem je skutečnost, že vede koridorem, kde již nyní vlaky jezdí.

„Pro komunikaci s veřejností chceme využít inovativní a efektivní způsob přenosu informací mezi projektovým týmem, investorem i místními. Půjde o 3D zpracování tratě, GIS portál a transparentní a otevřenou diskuzi s veřejností,“ dodal Šimek.

Modernizace viaduktů i stanice Hranice

Trať bude postavena na maximální rychlost 320 km/h, minimální 200 km/h. Součástí budou i dva tunely: jeden půlkilometrový u Lipníku nad Bečvou, druhý u Slavíče o délce 800 metrů. Součástí projektu bude i modernizace stanice Hranice na Moravě. O její podobě ještě není rozhodnuto. „Cílem je mít co nejkratší přestupní vzdálenosti mezi vlaky a autobusy,“ uvedl projektový manažer Marek Pinkava.

Nový úsek bude jen pro osobní dopravu, čímž se uleví přetíženému koridoru. Bude kompletně oplocen. Opravou by měly projít i viadukty u Hranic. Úsek mezi Prosenicemi a Hranicemi na Moravě projektuje společnost AFRY s dalšími mezinárodními dodavateli. Dokumentace pro územní rozhodnutí (DÚR) by měla být hotova do července příštího roku.

Správa železnic už jedná s obcemi a městy o samotné stavbě. „S návštěvou obcí jsme začali ve výrazném předstihu, tedy v době, kdy byl k dispozici pouze základní návrh tratě ze studie proveditelnosti. Nyní postupujeme do další fáze, kdy můžeme diskutovat o konkrétních opatřeních na ochranu obyvatel nebo životního prostředí,“ dodal ředitel odboru přípravy vysokorychlostních tratí Martin Švehlík. Na dnešní prezentaci i někteří starostové poděkovali Správě železnic a projektantům za aktivní komunikaci a zapracování požadavků.

Na úsek Moravská brána I naváže druhý, který pokračuje do Ostravy. Náklady jsou zatím odhadovány na 60–80 miliard korun. Stavba by mohla začít kolem roku 2026.

Tagy Afry Prosenice - Hranice Správa železnic VRT VRT Moravská Brána vysokorychlostní tratě v ČR
40 komentářů