Prodloužení tramvaje na Pankrác získalo povolení, stavba začne příští rok

Tramvaj na Pankráci. Foto: DPPTramvaj na Pankráci. Foto: DPP

Projekt je koordinován se stavbou metra D, kvůli které nastane v roce 2025 výluka stanice metra Pankrác.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) může začít příští rok s budováním tramvajové trati na Pankráci. Pro projekt prodloužení do Budějovické získal již společné stavební povolení.

K jeho vydání došlo necelých 11 měsíců poté, co podal žádost o společné povolení. Od stávající konečné zastávky Pankrác povede až do Budějovické ulice ke křižovatce s ulicí Bystřická.

Pražští radní schválili prodloužení tramvajové trati ulicí Na Pankráci kolem obchodního centra Arkády až k poště na začátku Budějovické ulice už na podzim 2020. Celkem jde o 700 metrů nové trati, která se ovšem nebude stavět celá najednou.

V první etapě chce DPP zbudovat krátký úsek, díky kterému trať překoná křižovatku ulice Na Pankráci s ulicí Hvězdova. Tím se dostane až před obchodní centrum Arkády, kde u vstupu do stanice metra Pankrác bude konečná. Současná tramvajová zastávka Pankrác (dnešní konečná) zanikne.

Projekt je koordinován se stavbou metra D, kvůli které nastane v roce 2025 výluka stanice metra Pankrác. Tramvaj pak bude sloužit jako náhradní doprava.

Pod ulicí Na Pankráci bude zřízen podchod, který spojí vestibul metra C a vestibul nově budované linky metra D (stanice Pankrác). Současně budou zřízeny výstupy na tramvajovou zastávku Pankrác.

V další etapě pak má být tramvajová trať dovedena až před poštu v Budějovické ulici. Koncová zastávka u pošty nese zatím pracovní název Bystřická. Nepůjde přitom o smyčku, zastávka bude řešena jako úvrať pro provoz obousměrných tramvají.

Zastávka Bystřická bude zřízena jako ostrovní, což umožní stanicování druhé tramvajové soupravy,“ píše se v dokumentaci.

Trať původně měla vést ještě dál po Budějovické, to ale prozatím zablokovala Praha 4 s poukazem na nenahraditelnost parkovacích míst, která stojí v cestě.

Tramvajová trať se přiblížila ke stanici metra Pankrác na podzim 2020, kdy DPP dokončil nový úsek mezi ulicemi Na Veselí a Hvězdovou. Provoz zde byl spuštěn v květnu 2021.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Pankrác tramvaj Pražského povstání - Pankrác - Budějovická
93 komentářů