Příprava D55 do Přerova běží dál, krajský úřad prodloužil platnost územního rozhodnutí

Vizualizace D55 v úseku Kokory - Přerov. Foto: ŘSDVizualizace D55 v úseku Kokory - Přerov. Foto: ŘSD

ŘSD aktuálně počítá se zahájením stavby úseku Kokory – Přerov v roce 2025 nebo 2026.

Olomoucké hejtmanství prodloužilo o pět let platnost územního rozhodnutí na chystanou stavbu úseku dálnice D55 z Kokor do Přerova, jejíž projektová příprava byla pozastavena kvůli žalobě obce Rokytnice. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které o prodloužení žádalo, tak může pokračovat v přípravě stavby, která naváže na část dálnice D55 z Olomouce do Kokor zahájenou letos v dubnu.

ČTK dnes informaci získala na úřední desce krajského úřadu. Stavba šestikilometrového dálničního úseku z Kokor do Přerova má začít v letech 2025 či 2026. Nová dálnice D55 by mohla propojit Olomouc s Přerovem v roce 2028.

V závěru dubna se začal stavět osm kilometrů dlouhý úsek D55 z Olomouce do Kokor. Dálnici staví společnost Eurovia CS, která v tendru podala nejvýhodnější nabídku s cenou 1,95 miliardy korun.

Skluz kvůli žalobám

Příprava navazujícího úseku z Kokor do Přerova byla komplikovaná a nabrala zhruba dvouletý skluz. Krajský soud v Ostravě totiž při projednávání žaloby obce Rokytnice prohlásil za neplatné územní rozhodnutí na tento projekt. Nejvyšší správní soud ale v roce 2021 rozhodnutí krajského soudu zrušil. Obec Rokytnice se posléze dohodla s úřady a ŘSD na kompenzacích za stavbu úseku dálnice D55 z Olomouce do Přerova, který povede v její blízkosti, a žalobu stáhla.

Překážka pro stavbu D55 z Olomouce padla, zemědělská společnost stáhla odvolání

Platnost územního rozhodnutí na dálnici z Kokor do Přerova, které bylo vydáno v roce 2016, skončila letos v létě. ŘSD ale podalo před tímto termínem žádost o prodloužení, které nyní hejtmanství vyhovělo. Své rozhodnutí krajský úřad zdůvodnil tím, že v době platnosti územního rozhodnutí musí ŘSD získat pravomocné stavební povolení na úsek dálnice D55 z Kokor do Přerova.

V této době je nutné provést úkony pro provedení inženýrské činnosti vedoucí k projednání dokumentace pro stavební povolení a následně k získání pravomocného stavebního povolení,“ stojí v rozhodnutí krajského úřadu. ŘSD zároveň musí dokončit majetkoprávní vypořádání, výkupy pozemků a vyvlastňovací řízení. Odhadované náklady na stavbu jsou 2,095 miliardy korun.

Trasa D55 v úseku Olomouc - Kokory. Foto: ŔSD

Dálnice D55 je přeložkou silnice první třídy, která Přerov s Olomoucí spojuje přes několik obcí. Vesnicemi denně projede až 20 000 automobilů a silnice je místem častých nehod. Detailně je úsek Kokory – Přerov popsán v informačním letáku.

Tagy D55 D55 Kokory- Přerov Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
7 komentářů