Příčinou nehody, při níž zahynul Kellner, byla podle vyšetřovatelů nejspíš chyba pilota

Trosky vrtulníku po nehodě na Aljašce. Foto: NTSBTrosky vrtulníku po nehodě na Aljašce. Foto: NTSB

Pilot se zřejmě před druhým pokusem o přistání potýkal s bílou tmou, kterou vytvořil rotor vrtulníku.

Pravděpodobnou příčinou nehody vrtulníku, při níž v roce 2021 na Aljašce zahynul český podnikatel Petr Kellner a další čtyři lidé, byla neschopnost pilota zareagovat odpovídajícím způsobem na špatnou viditelnost. Podle agentury AP o tom dnes ve své zprávě informoval americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB).

K havárii vrtulníku přispěl také „neadekvátní výcvik pilotů“ u společnosti Soloy, která lety organizovala, a nedostatečný dohled inspektora Federálního úřadu pro letectví (FAA), dodal Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB).

Kromě Kellnera přišli při havárii z 27. března o život také trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dva horští vůdci: Gregory Harms a Sean McManamy. Nehodu přežil jen bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth, jehož z vraku dostali záchranáři až asi šest hodin po nehodě. Skupina se v oblasti věnovala heliskiingu, tedy extrémnímu sportu, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu.

„Jeden člověk nehodu přežil, pátrací a záchranné týmy ale byly informovány se značným zpožděním, což přispělo k rozsahu zranění přeživšího, který utrpěl rozsáhlé omrzliny na obou rukou,“ píše se ve zprávě NTSB.

Zákres nehody vrtulníku s Petrem Kellnerem. Foto: NTSB

Zákres nehody vrtulníku s Petrem Kellnerem. Foto: NTSB

Horváth vyšetřovatelům řekl, že pilot se pokusil přistát na horském hřebeni, což se mu napoprvé nepodařilo. Při druhém pokusu vrtulník „pohltila mlha“ a stroj následně narazil do hory a svalil se po svahu dolů.

Pilot se zřejmě před druhým pokusem o přistání potýkal s bílou tmou, která vznikla v důsledku vzdušného proudu vytvořeného rotorem vrtulníku, takže ztratil vizuální kontakt s hřebenem hory, píše se ve zprávě.

Kellner a jeho společníci pobývali v luxusní horské chatě Tordrillo Mountain Lodge, která v zimě pořádá heliskiingové pobyty. Samotné cesty vrtulníkem zadává společnosti Soloy Helicopter. Manželka Renáta Kellnerová s rodinou požádala soud na Aljašce o prošetření nehody.

Tagy Petr Kellner Soloy Helicopters vrtulníky
7 komentářů