Přes tisíc eur za cestu lůžkovým vozem. Rakouské dráhy prudce zdražily

NightJet ve Vídni. Foto: OBBNightJet ve Vídni. Foto: OBB

Raději letadlem a tři noci v pětihvězdičkovém hotelu, komentují někteří cestující.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB během prvního dne provozu nových souprav NightJet zdražily výrazně svůj ceník pro noční vlaky po Evropě. Cena jízdenky v lůžkovém voze může nově dosáhnout až 1 030 eur. To vše v době, kdy řada politiků vyzývá lidi, aby namísto létání zvolili pro cesty po Evropě vlak včetně nočních spojů.

Zdražení je patrné z rezervačních systémů, železniční cestovatel AndyB na sociální síti X pak zveřejnil nový ceník, z kterého je patrné nový strop 1 029,90 eur za místo v lůžkové kabině Single DeLuxe. Řada cestujících pak na sociálních sítích popisuje více než dvojnásobné zdražení cen v porovnání s jízdenkami na stejné trase zakoupenými před pár týdny a nyní.

Zvýšení cen se důkladně věnuje také blog Night-ride.ch. Ten upozorňuje také na nové podmínky pro storno jízdenek a nově zavedení plně flexibilní jízdenky, kterou lze zrušit do dne odjezdu. Paradoxně je v nabídce často levnější než jízdenka s omezenějšími možnostmi storna. Zdražení se týká všech spojů, ÖBB nerozlišují, zda jde o jízdu s novou generací souprav NightJet nebo staršími vozy.

Reakce na poptávku

Rakouské dráhy na sociálních sítích vysvětlily, že nový systém reaguje lépe na poptávku po cestování, jde o více dynamickou cenotvorbu než v minulosti. Jinými slovy, čím větší poptávka, tím vyšší cena. Dlouhodobě uvádí, že jejich noční spoje jsou velmi vytížené, zvýšení cen tak může být částečně pouze reakcí na vysokou poptávku. S cenami jízdenky v řádu stovek eur se ale cestování nočními vlaky stává alternativou pouze pro hodně velké odpůrce létání. Například Dominic Degen na síti X popisuje jeho zkušenost s hledáním jízdenky z Basileje do Hamburku na leden. V lůžkovém oddíle se dostal na cenu 775 eur. Jak sám uvádí, za takovou cenu raději poletí a na tři dny si zaplatí pětihvězdičkový hotel.

Zpráva o zdražení přišla jen dva dny poté, co vyšla najevo blamáž s novými nočními vlaky ÖBB přes Česko. V některých relacích i dva dny po spuštění jízdenky nejde koupit.

Mezinárodní blamáž s novými nočními vlaky. Jedou přes Česko, jízdenku do nich však nekoupíte

Tagy nightjet noční vlaky ÖBB
162 komentářů