Mezinárodní blamáž s novými nočními vlaky. Jedou přes Česko, jízdenku do nich však nekoupíte

Nighjet ve Vídni. Foto: ÖBBNighjet ve Vídni. Foto: ÖBB

Dopravcům se nepodařilo propojit rezervační systémy.

Dva nové noční spoje dnes rozšířily seznam nočních vlaků v Česku. Vlak EuroNight Chopin spojí Varšavu s Mnichovem přes Ostravu a Břeclav, EuroNight Metropol pak Graz s Berlínem s trasou přes Břeclav, Brno a Prahu. Využití těchto vlaků pro cestující z Česka je ale zatím v podstatě nulové: jízdenky pro cesty s odjezdem z některé z českých stanic nelze koupit.

Za oběma vlaky stojí rakouské spolkové dráhy ÖBB, dopravcem na českém území jsou České dráhy. Jde o komerční linky, které nejsou v objednávce státu. V rezervačním systému ČD a aplikaci Můj vlak se vlaky objevují, nejde na ně ale koupit žádnou jízdenku.

Smůlu má cestující i v případě, že by chtěl nakoupit jízdenku na stránkách ÖBB. Lze si koupit například jízdenku pro relaci Vídeň – Berlín, nejde ale koupit jízdenku Vídeň – Praha či jízdenku odkudkoliv z Česka. To samé platí i pro vlaky Varšava – Mnichov. U rakouských drah koupíte jízdenku mezi Polskem a Rakouskem a Německem, nikoliv však například pro relace z Polska do Česka či z Česka kamkoliv.

V Polsku jde o velké téma, protože součástí nočního vlaku Chopin jsou i vozy polského dopravce PKP Intercity. Ten ale prodej jízdenek vůbec nezačal. Rynek Kolejowy upozornil, že prodej jízdenek u rakouských drah začal až 24 hodin před startem prvního vlaku. Důvodem jsou problémy s propojením rezervačních systémů dopravců. Podle příspěvků na síti X jede vlak v podstatě prázdný.

Noční vlak z Grazu do Berlína odjíždí z Břeclavi ve 23:57, v Břeclavi se spojuje s vlakem Metropol z Budapešti. V Česku zastavuje ještě v Brně, Praze-Holešovicích, Ústí nad Labem a Děčíně. Součástí soupravy jsou kromě ubytovacích vozů i vozy 1. a 2. třídy k sezení. V opačném směru přijíždí do Děčína ve 22:53, Břeclav opouští v 5:49 ( po dvouhodinovém pobytu ve stanici).

Vlak EN Chopin přijíždí v 1:01 do Bohumína, ve 3:55 odjíždí z Břeclavi do Rakouska. V opačném směru odjíždí z Břeclavi v 0:42, z Bohumína ve 3:45.

Tagy České dráhy EuroNight nightjet noční vlaky ÖBB pkp intercity
196 komentářů